Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΤΑ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Με τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπα τα επτά Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Καλαμάτα και Μυτιλήνη λόγω έλλειψης προσωπικού. Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Τα ΠΨΚ είναι  καινοτόμες μονάδες για τη θεραπευτική υποστήριξη ατόμων με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή), καθώς και των οικογενειών τους. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός, πριν από τη δημιουργία αυτών των κέντρων, δεν είχε άλλη δυνατότητα θεραπευτικής φροντίδας, ειδικά στην περιφέρεια.

Στις 14/09/2016 λήγουν και πάλι οι 8μηνες συμβάσεις των εργαζομένων και κατά δήλωση του διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, κ. Β. Γκιτάκου, στο ygeia360.gr «Δυστυχώς, δεν έχουμε καλά νέα και να αναμένετε τις επόμενες ημέρες την επίσημη αντίδραση του ΚΕΘΕΑ στην αναστολή της λειτουργίας των Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων. Από τη κυβέρνηση δεν έχουμε καμία δέσμευση, πέραν των ευχών οι οποίες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, αλλά οι συμβάσεις των εργαζομένων στα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα λήγουν οριστικά την ερχόμενη Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου». Οι δε καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθιστά αδύνατη τη συνέχιση του προγράμματος με ευρωπαϊκούς πόρους.

Το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό αν θα προβεί και πότε στην έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη 42 ατόμων για χρονικό διάστημα έως 8 μήνες, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ, καθώς επίσης και με ποιο τρόπο και πότε σκοπεύει να αντιμετωπίσει μόνιμα το πρόβλημα, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία των Κέντρων και η φροντίδα των θεραπευομένων  κάθε οκτάμηνο που λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ