ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΙΠΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΔΔΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση με την οποία αναδεικνύουν τις ελλείψεις στα ΚΕΔΔΥ Λάρισας και Μαγνησίας κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης. Στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:

Γι’ ακόμη μια φορά, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή συγκυβέρνηση, της πολιτικής περικοπής κοινωνικών δαπανών για την στήριξη των κερδών των μονοπωλίων, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε., βρίσκει τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), μεταξύ των οποίων της Μαγνησίας και Λάρισας, χωρίς το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται έγκαιρα από τις ειδικές επιτροπές οι απαραίτητες αξιολογήσεις και γνωματεύσεις.

Δημιουργούνται ταυτόχρονα μεγάλες λίστες αναμονής και σημαντικές καθυστερήσεις στην παροχή ειδικής παιδαγωγικής – διδακτικής παρέμβασης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας από τις 9 οργανικές θέσεις που υπάρχουν (Κοινωνικών Λειτουργών: 2, Ψυχολόγων: 2, Εκπαιδευτικών Α/θμιας (ΠΕ70): 2, Εκπαιδευτικών Δ/θμιας ΠΕ(02): 2, Προσχολικής Αγωγής (ΠΕ60): 1) καλύπτονται αυτή τη στιγμή μόνο οι πέντε (5) λόγω υπηρεσιακών μεταβολών και μιας αναρρωτικής άδειας. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας είναι το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό (ένας εκπαιδευτικός, δύο ψυχολόγοι και δύο κοινωνικοί λειτουργοί) να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις περίπου 500 αιτήσεις που εκκρεμούν για αξιολόγηση – διάγνωση.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων σε προσωπικό είναι να υπάρχει λίστα αναμονής δύο και περισσότερων ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φοίτηση των μαθητών, ιδιαίτερα για την ανάγκη έγκαιρης ειδικής παιδαγωγικής παρέμβασης από την προσχολική και την πρώτη σχολική βαθμίδα. Ακόμη το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας δεν πληροί τις κτηριοδομικές προϋποθέσεις για τα άτομα με κινητική αναπηρία. Οι ανάγκες ήδη είναι γνωστές στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Θεσσαλίας, χωρίς να έχει δοθεί λύση στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Στο ΚΕΔΔΥ Λάρισας υπάρχουν 14 οργανικές θέσεις (Κοινωνικών Λειτουργών: 2, Ψυχολόγων: 1, λογοπαιδικός: 1, παιδοψυχίατρος: 1, Εκπ/κοι Α/θμιας (ΠΕ70): 3, Εκπ/κοι Δ/θμιας: 2,  Προσχολικής Αγωγής (ΠΕ60): 2, Φυσικοθεραπευτής: 1). Για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου απαιτούνται επιπλέον 3 ψυχολόγοι, 2 λογοπαιδικοί, 1 εργοθεραπευτής, 3 κοινωνικοί λειτουργοί.

Οι αιτήσεις που εκκρεμούν για αξιολόγηση – διάγνωση ξεπερνούν τις 300. Υπάρχουν ακόμη ελλείψεις στο διαγνωστικό υλικό, όπως ακόμη και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Γενικότερα το ΚΕΔΔΥ Λάρισας στεγάζεται σε χώρους με μικρές ακατάλληλες αίθουσες, χωρίς φυσικό φωτισμό και με προβλήματα στη θέρμανση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  • Για την κάλυψη όλων των θέσεων με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό για την συγκρότηση των επιτροπών αξιολόγησης και για την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και υλικών στα ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας και Λάρισας;
  • Για να στελεχωθούν τώρα όλα τα ΚΕΔΔΥ της χώρας με μόνιμο προσωπικό, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών αξιολόγησης και διάγνωσης που όπως διαφαίνεται αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα έλλειψης ειδικού επιστημονικού – εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών, για να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση στην έγκαιρη παιδαγωγική παρέμβαση, από την προσχολική ηλικία, στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και για να σταματήσει η ταλαιπωρία και το κόστος που υφίστανται οι οικογένειες που αναγκάζονται να οδηγούνται σε ιδιωτικά κέντρα;
  • Να καλυφτούν τώρα όλα τα κενά και ν’ ανοίξουν τώρα όλες οι δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο ειδικευμένο Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό, Βοηθητικό και Τεχνικό προσωπικό με τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στις μονάδες Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ