ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΥ ΓΝΛ

Ανακοίνωση του δ.σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων & Κ.Υ. Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.)

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ., καθημερινός κοινωνός της ζοφερής κατάστασης, στην οποία έχει περιπέσει το Νοσοκομείο μας, για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και την αποκατάσταση της αλήθειας, για τη λειτουργική κατάσταση του Αναισθησιολογικού Τμήματος, έχει να παρατηρήσει τα παρακάτω:

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας διαθέτει έξι χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων μία παραμένει μονίμως διαθέσιμη για επείγοντα περιστατικά και οι πέντε θα έπρεπε να διατίθενται για τα τακτικά χειρουργεία των επτά Χειρουργικών Κλινικών.

Τα εν λειτουργία αναισθησιολογικά μηχανήματα όμως, την τελευταία πενταετία, ήταν τέσσερα και συχνά λόγω βλαβών τρία, οπότε μόλις το 50% συν κάτι, της χειρουργικής δυναμικότητας ήταν σε χρήση.

Τα τρία από τα τέσσερα μηχανήματα είναι πεπαλαιωμένα (εικοσαετίας), την ώρα που η μέση ευδόκιμη διάρκεια ζωής τους είναι τα 12 χρόνια, έχουν συχνές βλάβες και βρίσκονται σε οριακή υποστήριξη, από τους κατασκευαστές τους.

Από την Παρασκευή 09-09-2016 μέχρι και την Τρίτη 13-09-2016, λόγω βλάβης δύο μηχανημάτων, το Αναισθησιολογικό Τμήμα λειτούργησε με δύο μηχανήματα, με αποτέλεσμα να αναβληθούν πολλά προγραμματισμένα χειρουργεία.

Από σήμερα Τετάρτη 14-09-2016, αποκαταστάθηκε η λειτουργία ενός ακόμα μηχανήματος και όχι δύο, όπως από παραπληροφόρηση δημοσιεύθηκε.

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα, σε κάθε Νοσοκομείο, αποτελεί την καρδιά λειτουργίας του Χειρουργικού και όχι μόνο Τομέα, δηλαδή το λειτουργικό κέντρο του Νοσοκομείου και η όποια δυσλειτουργία του αντανακλάται στη λειτουργική κατάσταση του Νοσοκομείου. Αυτή η στοχευμένη, κατά την άποψή μας δυσλειτουργία, άλλοτε λόγω έλλειψης προσωπικού, άλλοτε εξοπλισμού ευτελούς αξίας, οδήγησε σε αναβολές, καθυστερήσεις ή και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, πολλά χειρουργικά περιστατικά,τα τελευταία χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την υγεία των ασθενών, όσο και για το κόστος, χιλιάδες ακραία φορολογούμενου συμπολίτες μας.

Τόσο τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ. και οι άλλοι γιατροί, όσο και οι συμπολίτες μας αξιώνουν λύσεις τώρα. Δεν συναινούν σε μπαλώματα, όπως αυτά της μεταφοράς παρωχημένων μηχανημάτων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Υπάρχουν μήπως μηχανήματα, που κάποιοι ενώ τα προμηθεύτηκαν, δεν τα χρειάζονται; Κι αν δεν τα χρειάζονται τότε γιατί τα προμηθεύτηκαν; Αν όμως τα χρειάζονται γιατί να τα στερηθούν;

Το παραμύθι των διοικούντων, ότι όλα θα λυθούν μέσου του σωτήριου ΕΣΠΑ κώλυσε. Ας δώσουν άμεσα λύσεις για τον αναγκαίο εξοπλισμό των Νοσοκομείων. Η νέα υπόσχεση,εύρεσης κεφαλαίων για τον εξοπλισμό των Νοσοκομείων, βασίζεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αν θέλουν να αποδείξουν ότι και αυτή η υπόσχεση δεν είναι ακόμα ένα επεισόδιο της παραμυθένια μας ζωής, ας την υλοποιήσουν τώρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ