Την αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από την πρόσφατη θεομηνία με τις πλημμύρες και το χαλάζι που έπληξε τo νομό Λάρισας και συγκεκριμένα τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και των Φαρσάλων, ζητά ο βουλευτής Βασιλείος Κόκκαλης με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
Ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι δεδομένης της μεγάλης ζημίας που υπέστησαν στην παραγωγή οι πληγέντες αγρότες και κατά συνέπεια της μείωσης του αντικειμενικά προσδοκώμενου εισοδήματος των παραγωγών είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις ώστε να μην αδικηθούν οι παραγωγοί. Και καταλήγει σημειώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να προβεί σε άμεση και έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, η οποία θα αφορά ολόκληρη την παραγωγή, αλλά και τον αγροτικό εξοπλισμό και τις υποδομές που καταστράφηκαν.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή ανέφερε τα εξής:
“Η πρόσφατη θεομηνία (8-9-2016) που εκδηλώθηκε με έντονες καταιγίδες, βροχόπτωση και χαλαζόπτωση χτύπησε για άλλη μια φορά- τρίτη μες στην ίδια χρονιά- τις δενδρώδεις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας αλλά και τις αμπελοκαλλιέργειες, τη στιγμή μάλιστα που ο τρύγος βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας τους το χαριστικό χτύπημα. Μετά τον παγετό στις 26 Μαρτίου και το χαλάζι στις 24 Ιουλίου, η θεομηνία του Σεπτεμβρίου έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι, ενώ δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί από τον παγετό του Μαρτίου. Στην περιοχή του Αργυροπουλίου πλημμύρισαν αγροτικές καλλιέργειες λόγω της υπερχείλισης του χειμάρρου Καναρά, όπου οι ποσότητες νερού ήταν τεράστιες και πρωτοφανείς. Στο Δαμάσι από τη σφοδρή χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα αμπελιών πάνω στη συγκομιδή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην προλάβουν να τρυγήσουν και να δουν τους κόπους μια χρονιάς να εξανεμίζονται.
Στην περιοχή των Φάρσάλων δε, από την έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι πλην των καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές, σημαντικές καταστροφές υπέστησαν οι καλλιέργειες αραβόσιτου και βαμβακιών. Πριν καλά καλά κλείσουν οι πληγές από την ισχυρή νεροποντή του περασμένου Μαΐου που είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στους παραγωγούς δημητριακών καθώς τα στάχυα βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης, η έντονη κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες και απώλεια της παραγωγής λίγο πριν τη συγκομιδή.
Δεδομένου της ζημίας που υπέστησαν στην παραγωγή οι πληγέντες αγρότες και κατά συνέπεια της μείωσης του αντικειμενικά προσδοκώμενου εισοδήματος των παραγωγών είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις ώστε να μην αδικηθούν οι παραγωγοί .
Επειδή η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής είναι τέτοια που τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η συνολική λειτουργία της εκμετάλλευσής των αγροτών αλλά και η επιβίωση τους. Με δεδομένα τα ανωτέρα θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να προβεί σε άμεση και έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, η οποία θα αφορά ολόκληρη την παραγωγή, αλλά και τον αγροτικό εξοπλισμό και υποδομές που καταστράφηκαν.
Επειδή το Υπουργείο έχει ήδη υποσχεθεί την πλήρη αποζημίωση για τις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές στη Μεσσηνία και Λακωνία καθώς και από την πυρκαγιά στη Θάσο, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και τις πολύχτυπημένες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιοχές του νομού Λάρισας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
Σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους για τρίτη φορά πληγέντες παραγωγούς μέσω του ΕΛΓΑ;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ να είναι ταχεία και να αφορά ολόκληρη την παραγωγή, αλλά και τον αγροτικό εξοπλισμό και υποδομές που καταστράφηκαν;
Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα αίτια στο 100% της καταστροφής;”