ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ 2ου ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ!

«Μάθημα» ζωής από τους κρατούμενους των φυλακών Λάρισας

Σε έναν αγιασμό αλλιώτικο από τους άλλους βρέθηκε την Πέμπτη το paidis.com, καθώς σε ένα ασυνήθιστο προαύλιο μας υποδέχτηκαν εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές του 2ου ΣΔΕ Λάρισας με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΧρόνια στο ρεπορτάζ και ξεπερνώντας γρήγορα τα «διαδικαστικά» μιας φυλακής, μάλλον μάταια και παρά την εμπειρία προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως πρόκειται για ένα ακόμη θέμα, δεν είναι.

Ατέλειωτος και «κρύος» ο διάδρομος, παρά τις όμορφες ζωγραφιές που σε «ταξιδεύουν» σε τοπία με θάλασσα και ουρανό, είναι εκείνη η μυρωδιά του απορρυπαντικού και της απολύμανσης που σου «σφίγγει» το στομάχι, μπλοκάροντας χωρίς πολλά-πολλά την όποια απόπειρα να σκεφτείς πως στο φινάλε είναι ένας ακόμη αγιασμός, δεν ήταν.

Και όμως, μόλις δυο βήματα από την είσοδο των φυλακών και το τοπίο αλλάζει. Γεμάτο το προαύλιο, γκράφιτι στους τοίχους σε όλες τις γλώσσες, «τα βιβλία ανοίγουν πόρτες», «σ’ ένα σχολείο τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ», «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» και φυσικά “FREEDOM”-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, λέξη γραμμένη από χέρια και ψυχές που τη στερούνται.

Από το 2004 μετρά 12 γεμάτα χρόνια προσφοράς και δημιουργίας το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, που ξεκίνησε δειλά στην αρχή για να φτάσει να λειτουργεί σήμερα τμήματα γυμνασίου και λυκείου, όπου παρακολουθούν μαθήματα περίπου 100 κρατούμενοι, να πασχίζει για τη δημιουργία τμήματος προετοιμασίας στη μάχη με τον αναλφαβητισμό, να περηφανεύεται για το εκθετήριο όπου φιλοξενούνται απίστευτα έργα κρατουμένων, για τη βιβλιοθήκη του, την αίθουσα υπολογιστών, τις αίθουσες διδασκαλίας, τον όμορφο κήπο με τα αρωματικά φυτά και βότανα στην αυλή του, τους δικούς του φοιτητές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο!

Με ένα θεατρικό δρώμενο μας υποδέχτηκαν και μαζί και τους νέους συμμαθητές τους ο Ιλία, ο Αντμίρ και ο Νίκος. Με το «αερόστατο της γνώσης» ευχήθηκαν καλή χρονιά σκορπώντας γέλιο μα και στέλνοντας μηνύματα σε προσκεκλημένους και έγκλειστους των φυλακών.

Μεράκι και δουλειά με όρεξη στα θερινά τμήματα, για να’ρθει λίγο παρακάτω και πάντα με τη βοήθεια της Τέχνης που ξέρει να «φωνάζει» μόνο αλήθειες, η παρουσίαση των κανόνων λειτουργίας του σχολείου από έναν απολαυστικό Διονύση!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε το σελιδοδείκτη με το «αερόστατο της γνώσης» που μας χάρισαν οι μαθητές του  αποχαιρετήσαμε το ΣΔΕ, και με κείνη την ατάκα τους έκλεισε η πόρτα πίσω μας «όλοι είναι κάπου φυλακισμένοι, κι όλοι από κάπου θέλουν να φύγουν»…

Σύμβολο το αερόστατο και στο καλάθι του όλοι, για ένα ταξίδι με αποσκευή πολύτιμη τη γνώση, για ένα κόσμο δικαιοσύνης, ισότητας και ειρήνης, έναν κόσμο χωρίς αρρώστιες, έχθρες, βία και πόλεμο περιέγραφαν λίγο πριν οι μαθητές του 2ου ΣΔΕ, εντάξει και χωρίς… μπάμιες δεν θα τα χαλάσουμε!

Ειρήνη Παπουτσή

Σ.Σ. Θερμές ευχαριστίες στο διευθυντή του 2ου ΣΔΕ Λάρισας Γιώργο Τράντα, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους μαθητές για την πολύτιμη εμπειρία, την ξενάγηση και την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ