“ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2016” ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» που αποτελεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. που διατίθεται για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2014-2020, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο έργο: «Researchers’ Night: 2016-2017», Activity: H2020-MSCA-NIGHT-2016.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως βασικός εταίρος της σύμπραξης (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης- ΕΚΕΤΑ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Πατρών) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Κουρέτα Δημήτρη, θα αναλάβει τη διοργάνωση εκδήλωσης η οποία για το έτος 2016 θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, και το 2017 στην Καρδίτσα,  και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή ώστε να αναδειχθεί αυτό καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη και την άμεση επίδραση των ερευνητικών επιτευγμάτων  στην τοπική κοινωνία.

Οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα οφέλη σε μία ερευνητική σταδιοδρομία. Θα συμμετέχουν επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές, μαθητές με την υποστήριξη φορέων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, όπως ΕΚΕΤΑ, Δήμος  αλλά και άλλοι.

Η ημερομηνία θα είναι κοινή για όλες τις πόλεις της Ευρώπης που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την 30η Σεπτεμβρίου 2016.

Τις ημέρες που προηγούνται της εκδήλωσης δηλαδή από την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για την μεγάλη βραδιά της 30ης Σεπτεμβρίου.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:

  • Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου: προβολή της ταινίας «Η ζωή του Παστέρ» στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 21.00
  • Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου: Ομιλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου με θέμα «Ανακουφιστική φροντίδα: Μαζί στο τέλος της ζωής που όμως… δεν τελειώνει» στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο στις 20.00
  • Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου: Ομιλία του καθηγητή και παλαιογράφου Τσελίκα Αγαμέμνωνα με θέμα: «Η Λάρισα και η περιοχή της κέντρο ιατρικής παιδείας και πράξης στον κόσμο τον 18ο αιώνα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 19.30
  • Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου: παράσταση του Νίκου Ορφανού «ο Μάκης» στο Θέατρο του Μύλου στις 21.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.

Καθ’όλη την εβδομάδα

  • επισκέψεις σε σχολεία από ερευνητές,
  • τηλεοπτικές εκπομπές –συζητήσεις για θέματα σχετικά
  • ραδιοφωνικές εκπομπές και ραδιοτηλεοπτικά σποτ
  • “γύρος με ένα ταξί”: ένα ταξί ντυμένο με το λογότυπο της Βραδιάς θα είναι στη διάθεση του κοινού που θα το χρησιμοποιεί κανονικά έχοντας όμως ως συνεπιβάτη έναν ερευνητή με τον οποίο θα συνομιλήσει για τους ερευνητές και το έργο τους.

Το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου στο Μύλο του Παπά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική εκδρομή για να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της έρευνας με πειράματα και δράσεις μαζί με τους καθηγητές ερευνητές που θα τους περιμένουν στο χώρο.

Το ίδιο βράδυ της εκδήλωσης θα υπάρχουν οι ακόλουθες  δράσεις:

v      θα προβληθούν video με τις καινοτομίες των συναδέλφων,

v      περίπτερα όπου θα εκτίθενται προϊόντα που προήλθαν από επιστημονική έρευνα και έγιναν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης

v      περίπτερα με ερευνητικό υλικό ή με πειράματα ή με ερευνητικά αποτελέσματα από την περιοχή της Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ