Μνήμες από τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επανέφερε με την ομιλία του ο προέδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση, μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων,
το Σάββατο το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης της ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τον δικό του «οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Προανήγγειλε αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο, όπως υπολόγισε, την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ, ενώ έβαλε «στοπ» στις προσλήψεις λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις και όχι κρατικές προσλήψεις», θέλοντας να τονίσει το νεοφιλελεύθερο στίγμα του. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα διατηρήσει τους υφιστάμενους περιορισμούς στις αναλογίες μεταξύ αποχωρήσεων – προσλήψεων, υπολογίζοντας έτσι 75 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση χρημάτων από τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία.
Επίσης δεσμεύθηκε για την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και προανήγγειλε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, ανακοινώνοντας «στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα», πολιτική επιλογή που επαναφέρει την προοπτική απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την κυβέρνηση.
Άλλωστε, ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, «εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους».
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ένα νέο «όχι στις απολύσεις», υποσχόμενος για το δημόσιο τομέα «αξιολόγηση και κινητικότητα, με ένα σύστημα που θα επιβραβεύει τους καλύτερους και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του με ευελιξία για να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».
Όσον αφορά τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «επιβολή της ψηφιακής υπογραφής παντού, ώστε να μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους».
Να σημειωθεί ότι αν και στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν θα υποσχεθεί παροχές και εύκολες λύσεις, δεσμεύθηκε και… υποσχέθηκε:
Χορήγηση κουπονιού ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων, για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό.
Ενεργές πολιτικές στήριξης των πολιτών που βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχιας.
Καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με εισοδηματικά κριτήρια, με μηνιαίο επίδομα σε ρευστό, σε όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη, εντός 2 ετών.
13% φόρος για τα αγροτικά προϊόντα
Κατάργηση φόρου των καυσίμων
Μείωση 50% στο τέλος της ΕΡΤ
Περισσότερες από 170.000 θέσεις εργασίας
Παρεμβάσεις στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια
Γενναία φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις με ίδια κεφάλαια
Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας (20% τον πρώτο χρόνο – 10% τον δεύτερο).
Με σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας»
Στο σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας» επέλεξε να εστιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την ομιλία του, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευθύνη» που έχει να οδηγήσει τη χώρα «στην οριστική έξοδο από την κρίση».
Άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή, λέγοντας πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ» και να μιλήσει για ανάγκη ενός «τολμηρού άλματος στο μέλλον».
«Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο», συμπλήρωσε.
aftodioikisi.gr