ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ

Θρυαλλίδα δυσάρεστων εξελίξεων για το σύνολο του αγροτικού κόσμου χαρακτηρίζεται η τελευταία μεγάλη ανατροπή που επεφύλασσε στους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (Ν. 4387 του 2016), καθώς προβλέπει ψαλίδι της τάξης του 60% για τους νέους συνταξιούχους που παραμένουν ενεργοί αγρότες.

Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από αγροτικές περιοχές χαρακτηρίζουν ολέθρια την επιλογή να συμπεριληφθούν και οι αγρότες στη γενική διάταξη που προβλέπει ότι όποιοι συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά θα χάσουν το 60% της σύνταξής τους.

Ταυτόχρονα εντός των επόμενων μηνών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι περίπου 670.000 αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα λάβουν ειδοποιητήρια για την πληρωμή των εισφορών που αντιστοιχούν στο α΄ εξάμηνο του 2016.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα που αποκαλύπτει το ένθετο περιοδικό «Agricola», η αύξηση θα φτάσει έως και το 23,26% σε σχέση με το 2015 (σε ετήσια βάση). Από το 2017 και μετά, οι αυξήσεις είναι σχεδόν απαγορευτικές για την άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος, σε όσους αγρότες πλήρωναν μέχρι πρότινος εισφορές στην 3η ασφαλιστική κατηγορία και πάνω.

aftodioikisi.gr