Τα βήματά τους είναι αργά και σταθερά και το βλέμμα τους προσηλωμένο στον δρόμο. Ο σκοπός τους, ένας: να οδηγήσουν με ασφάλεια τον κηδεμόνα τους στον τελικό του προορισμό. Ο λόγος για τους σκύλους οδηγούς, που βοηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται με ασφάλεια.
Τρία απ’ αυτά τα συμπαθή τετράποδα έκλεψαν την παράσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που έριξε χθες «αυλαία». Η Ρέα, ο Ροξ και η Γιούνι, τρία από τα σκυλιά του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών ΑΜΕΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», ταξίδεψαν από την Αθήνα, προκειμένου να δείξουν πώς μία πολύβουη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, μπορεί να είναι φιλική σε άτομα με προβλήματα όρασης και όχι μόνον.
Εκείνοι που έσπευσαν να ενημερωθούν για τους σκύλους οδηγούς ήταν πολλοί. Ανάμεσά τους κι ένας νεαρός με προβλήματα όρασης, που ήρθε στην Έκθεση από τον Βόλο, προκειμένου να συζητήσει με τους εκπαιδευτές του Κέντρου και να διερευνήσει τη δυνατότητα υιοθεσίας ενός τέτοιου σκύλου, που μπορεί να αλλάξει άρδην την καθημερινότητά του.
«Στόχος της παρουσίας μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να του γνωρίσουμε τον νέο συνοδοιπόρο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, τον σκύλο οδηγό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αιμιλία Κλεφτόγιαννη, εκπαιδεύτρια του Κέντρου, ενώ ο Άγγελος Νιώτης, περιέγραψε τον ρόλο και τις υποχρεώσεις ενός ανάδοχου εθελοντή, αφού ο ίδιος μεγαλώνει τον Ροξ.
Μεταξύ άλλων, η κ. Κλεφτόγιαννη αναφέρθηκε στη νομοθεσία που έχει πλέον θεσπιστεί και επιτρέπει την πρόσβαση των σκύλων οδηγών σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και των εκπαιδευόμενων σκύλων, προκειμένου να πάρουν την κοινωνικοποίηση που χρειάζονται, χωρίς φίμωτρο και χωρίς να βρίσκονται σε κάποια ειδική θήκη μεταφοράς.
Έδωσε δε οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε περίπτωση που συναντήσουμε μια ομάδα σκύλου οδηγού και χειριστή, ενώ λίγο αργότερα ο Λευτέρης Κιταντζής έδειξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η σχέση.
«Το καλύτερο που κάνουμε είναι να αδιαφορήσουμε παντελώς για τον σκύλο, προκειμένου να μην τον αποσπάσουμε απ’ αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει πρόσβαση για να μποροεί να λειτουργήσει. Σε περίπτωση δε που αντιληφθούμε ότι σκύλος – οδηγός και κηδεμόνας χρειάζονται βοήθεια, ρωτάμε και σε καμία περίπτωση δεν αποσπάμε την προσοχή του σκύλου» ανέφερε η κ. Κλεφτόγιαννη.
Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου οδηγού
Το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών ΑΜΠΟ και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοήθειας για ΑΜΕΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008. Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό στόχο την εκπαίδευση εκπαιδευτών σκύλων οδηγών και την εκπαίδευση σκύλων οδηγών. Υπεύθυνος εκπαίδευσης είναι ο Ολλανδός εκπαιδευτής σκύλων οδηγών Peter Lasaroms, ενώ η όλη προσπάθεια στηρίζεται από οκτώ εταίρους που είναι και οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών και από άλλους δύο εταίρους που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης τυφλών και φιλοζωίας.
Ένας σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή -όπως ο Ροξ αυτή τη στιγμή- στη 10η εβδομάδα της ζωής του. Ο ανάδοχος εθελοντής είναι αυτός που αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα και την κοινωνικοποίησή του και μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για έξι μήνες. Ακολουθεί η εκπαίδευση του τυφλού χρήστη ή του χρήστη με πρόβλημα όρασης, ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με τον σκύλο οδηγό, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 6-7 χρόνια έως ότου ο σκύλος ολοκληρώσει την πορεία του και επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ