ΑΡΧΑΙΟ DNA ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Ένας καλοδιατηρημένος σκελετός -2000 ετών- νεαρού άνδρα που βρέθηκε στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα μπορούσε να παρέχει το πρώτο ίχνος DNA που ανακτήθηκε ποτέ από αρχαίο βυθισμένο πλοίο, ανέφεραν αρχαιολόγοι.

Οι δύτες ανακάλυψαν τα σκελετικά υπολείμματα ανθρώπου, ενδεχομένως μέλους του πληρώματος του πλοίου, στις 31 Αυγούστου κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στην περιοχή του ναυαγίου των Αντικυθήρων, εκεί –δηλαδή- όπου βρέθηκε ο μυστηριώδης Μηχανισμός των Αντικυθήρων (μια αστρονομική αριθμομηχανή), στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στο ελληνικό νησί των Αντικυθήρων. Τα βυθισμένα ερείπια χρονολογούνται το 65 π.Χ και πιστεύεται ότι ανήκουν σε ελληνικό εμπορικό ή φορτηγό πλοίο.

Πολλά πολύτιμα αντικείμενα καθώς και ανθρώπινα λείψανα έχουν εντοπιστεί στα συντρίμμια του αρχαίου σκάφους από τότε που ανακαλύφθηκε, το 1900. Αλλά για πρώτη φορά, οι επιστήμονες είναι σε θέση να διεξάγουν γενετική ανάλυση ενός σκελετού, μια διαδικασία που δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη το 1976, σύμφωνα με δήλωση -στις 19 Σεπτεμβρίου- των ερευνητών των πρόσφατων ανασκαφών από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI) της Μασαχουσέτης.

Τα οστά, που βρέθηκαν θαμμένα κάτω από την άμμο και κομματιών κεραμικής, και περιλαμβάνουν κομμάτια πλευρών, δύο μηριαία οστά, δύο οστά του βραχίονα και μέρη ενός κρανίου με τρία δόντια, ακόμα ενωμένα, περιγράφονται σε δημοσίευμα στις 19 Σεπτέμβρη, του  περιοδικού Nature .  Η κατάσταση των οστών περιγράφεται ως “απίστευτη” σε μια δήλωση του Hannes Schroeder, ειδικού στο αρχαίο DNA στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, στην Κοπεγχάγη.

Ο Schroeder ταξίδεψε στα Αντικύθηρα για να δεί τα οστά που συλλέχθηκαν, καθορίζοντας ότι πιθανό όλα ανήκαν στο ίδιο πρόσωπο – ένα νεαρό άνδρα.

Τα μέρη του κρανίου φαίνεται οτι μπορούν να προσφέρουν εκχύλιση DNA, επειδή περιέχαν λιθοειδές οστό, ή τμήμα του κροταφικού οστού, ανακοίνωσε ο Schroeder. Βρίσκεται στη βάση του κρανίου, περιοχή που περιλαμβάνει μερικά από τα πυκνότερα υλικά οστών στο σώμα και θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη για την εξεύρεση διατηρημένου DNA, το οποίο θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες στους ερευνητές για το πώς έμοιαζε ο νεαρός, ή από ποιο μέρος του κόσμου προερχόταν.

Δεδομένου ότι το ναυάγιο για πρώτη φορά εντοπίστηκε από σφουγγαράδες πριν από 100 χρόνια, έχουν έρθει στην επιφάνεια πολλά αντικείμενα. Οι πρώτες αποστολές, το 1901, βρήκαν θησαυρούς εν αφθονία: δεκάδες μαρμάρινα αγάλματα, σκελετούς που ανήκουν στο πλήρωμα και ο εντυπωσιακός χάλκινος “υπολογιστής”, ο γνωστός Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Αυτή η περίεργη συσκευή, που περιγράφεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως το πιο πολύπλοκο αρχαίο αντικείμενο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, βρέθηκε σε 80 κομμάτια. Περιείχε τροχούς, καντράν και περισσότερα από 30 γρανάζια. Η πολυπλοκότητα και το περίπλοκο σχέδιο κέντρισε το ενδιαφέρον και προβλημάτισε τους ειδικούς για δεκαετίες. Τελικά ανακάλυψαν ότι δείχνει τις σεληνιακές φάσεις και τις θέσεις του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Άλλα αντικείμενα που προέκυψαν από το ναυάγιο φαίνεται να είναι είδη πολυτελείας και ανήκουν σε ανθρώπους που απολάμβαναν ένα πλούσιο τρόπο ζωής: κομμάτια από επιτραπέζια παιχνίδια, μουσικά όργανα, ακόμα και ένα μπράτσο από χάλκινο θρόνο.

Αλλά ενώ τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τόπο παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν από χιλιάδες χρόνια, ο σκελετός που πρόσφατα ανακαλύφθηκε αποτελεί ένα ζωτικό σύνδεσμο με τους ανθρώπους από το μακρινό παρελθόν – ιδιαίτερα εκείνους που αποτελούσαν το πλήρωμα αυτού του αρχαίου σκάφους, δήλωσε ο Brendan Foley, θαλάσσιος αρχαιολόγος που συμμετέχει στην ανασκαφή του 2016.

«Μπορούμε τώρα να συνδεθούμε κατευθείαν με αυτό το πρόσωπο που έπλεε και πέθανε στο πλοίο των Αντικυθήρων”, δήλωσε ο Foley. “Δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν κι αυτό.”

livescience.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ