ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ανακοίνωση της οργάνωσης Λάρισας της Λαϊκής Ενότητας

Στάχτες και αποκαΐδια είναι ότι απέμεινε από το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε κατά την εξέγερση των απελπισμένων φυλακισμένων προσφύγων.

Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της αδιέξοδης και απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας που οδηγεί σε πολύμηνο εγκλεισμό χιλιάδων προσφύγων, σε άθλιες φυλακές που είναι φτιαγμένες περίπου για τους μισούς, την ώρα που τα αιτήματα ασύλου τους εξετάζονται με το σταγονόμετρο.

Αυτή είναι η πολιτική της Ευρώπης – Φρούριο που ενώ συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε χώρες όπως η Συρία και είναι συνυπεύθυνη με το ΔΝΤ για την καταλήστευση και την οικονομική καταστροφή της χώρας μας και πολλών ακόμη χωρών της Ασίας και της Αφρικής, αντιμετωπίζει τα θύματα της φτώχειας και του πολέμου ως ανεπιθύμητους «εισβολείς».

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει η -κατά τα άλλα αλληλέγγυα– νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα διευκολύνοντας τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και κάθε λογής ακροδεξιούς ρατσιστές να εκμεταλλεύονται αντιδράσεις κατοίκων που διαμαρτύρονται για τη μετατροπή των νησιών τους σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Η προχτεσινή κλιμάκωση των φασιστικών επιθέσεων στη Μυτιλήνη με τραυματισμούς πολιτών αλληλέγγυων στους πρόσφυγες από ακροδεξιούς -υπό την κάλυψη αστυνομικών δυνάμεων που κάνουν ότι δεν βλέπουν- αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη που χρειάζεται να καταδικαστεί από κάθε τοπικό φορέα και δημοκρατική δύναμη. Οι φασίστες πρέπει να απομονωθούν.

Μόνη διέξοδος η ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ, η διασφάλιση νόμιμων διόδων μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, η ταχεία αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας των θυμάτων του πολέμου, ο απεγκλωβισμός τους από τα hot spot του Αιγαίου και η ανθρώπινη διαμονή των προσφύγων σε μικρές ανοιχτές δομές φιλοξενίας στις πόλεις με πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής μέριμνας για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Μόνη οριστική λύση αποτελεί ο τερματισμός των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε χώρες όπως η -κατεστραμμένη πλέον- Συρία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ