Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Γράφει ο Δημήτρης Κοντελές, τακτικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας, εκλεγμένος με το Μέτωπο Ανατροπής, μέλος Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά.
Μια χρονιά που ξεκινά με δεκάδες προβλήματα. Αναμενόμενο αν σκεφτούμε πως έκλεισε η προηγούμενη. Περικοπές στα ωρολόγια προγράμματα του Γυμνασίου, καταργήσεις μαθημάτων, τομέων, ειδικοτήτων, υπευθύνων εργαστηρίων πληροφορικής και Φ.Ε.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε τώρα. Και δεν φτάνει αυτό.

Διαδικασίες που με βάση την νομοθεσία του Υπουργείου έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς (οργανικά κενά τον Φλεβάρη μήνα, μεταθέσεις  τον Απρίλη, Μάη-Ιούνη αποσπάσεις  και συνεδριάσεις των  συλλόγων διδασκόντων για Α& Β αναθέσεις μαθημάτων)  έγιναν μέσα στο καλοκαίρι.

Και αντί ο Υπουργός  να αναλάβει τις ευθύνες του  με έναν καταιγισμό εγκυκλίων απαιτεί  να γίνουν όλες οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών  με διαδικασίες εξπρές  πριν την 1η  Σεπτέμβρη, με κλειστά σχολεία και χωρίς να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων. Στην συνέχεια και κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων στέλνει  τροποποιήσεις στις αναθέσεις μαθημάτων, παγώνοντας παράλληλα  τις αναθέσεις των πρότζεκτ.

Και  ο κατήφορος δεν σταματάει εδώ. Μετά την αφαίρεση από τους Καθηγητές Πληροφορικής του 3ωρου για τα εργαστήρια Πληροφορικής  τώρα  τους “κόβεται”  και η στήριξη δύο δίωρων την εβδομάδα στο πλαίσιο των ομάδων των διαφορετικών ερευνητικών θεμάτων.

Συγκεκριμένα για τους καθηγητές Πληροφορικής η νέα Εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ τονίζει τα παρακάτω: “Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. 144582/Δ2/08-09-2016 εγγράφου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. διευκρινίζεται ότι από το σχ. έτος 2016-2017 δεν ισχύει η στήριξη  (για δύο δίωρα την εβδομάδα) από τους καθηγητές της πληροφορικής στο πλαίσιο των ομάδων των διαφορετικών ερευνητικών θεμάτων στην αξιοποίηση των ΤΠΕ για την αναζήτηση και επεξεργασία δεδομένων και την παρουσίαση των συμπερασμάτων.

Όσον αφορά στους Καθηγητές της  Αγγλικής Γλώσσας ενώ στην αρχή του σχολικού έτους η Εγκύκλιος προέβλεπε στην περίπτωση μονών τμημάτων, μόνο στην Α Γυμνασίου, τα τμήματα να χωριστούν σε επίπεδα όλα πλην ενός (του λιγότερο ανομοιογενούς!) τώρα το Υπουργείο Παιδείας με διευκρίνιση που έστειλε στα σχολεία ζητάει να εφαρμοστεί το μέτρο και στις Β και Γ τάξεις του Γυμνασίου.

Είναι σίγουρο ότι  οι νέες περικοπές ότι εκτός  από τη ζημιά που θα προκαλέσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα φτωχύνουν ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο και θα «κατασκευάσουν» νέα «πλεονάσματα» εκπαιδευτικών οι οποίοι θα έρθουν να νομιμοποιήσουν την «κανονικότητα» των διακηρύξεων του Υπουργείου Παιδείας

Αν δεν αποφασίσουμε  να βγούμε στο δρόμο για να βάλουμε ένα φρένο και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, δεν πρόκειται να σταματήσουν. Μας χρεώνουν εκπαιδευτικό έργο ( υπεύθυνου εργαστηρίου Φ.Ε) σαν διοικητικό, αυτοί που έλεγαν ότι θα καταργήσουν την αύξηση κατά δυο ώρες στο διδακτικό μας ωράριο!!!!

Σε ότι αφορά την εξέλιξη στην διαδικασία των τοποθετήσεων σε λειτουργικά κενά, έγιναν σήμερα 22/9 και οι τοποθετήσεις  ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και της τεχνολογίας στα γυμνάσια ενώ για την ανάθεση των  πρότζεκτ αναμένουμε οδηγίες!!!!

Θα ακολουθήσει  ανάρτηση των νέων λειτουργικών κενών στις ειδικότητες που υπάρχουν και κατόπιν θα κληθούν  όσοι επιθυμούν (ακόμη και αυτοί που έχουν τοποθετηθεί στην Α΄ φάση, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς σαν Υ.Σ  σε όσα από την αρχή των τοποθετήσεων αποφασίσαμε) να τα δηλώσουν.

Στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά  έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Οι ενστάσεις επί των τοποθετήσεων ήταν ελάχιστες. Σε αυτό βοήθησε και η  πρωτοβουλία που πήραμε – εν μέσω απειλών- για την άμεση ανάρτηση των μορίων και των προτιμήσεων, με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να δουν και να  διορθώσουν έγκαιρα τα  όποια λάθη υπήρχαν στους πίνακες  των μορίων, πριν ξεκινήσει η διαδικασία των τοποθετήσεων.

Ότι καταφέραμε –αυτά τα λίγα- σαν αιρετοί εκπρόσωποι μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης και της στήριξης του κλάδου. Αυτός  είναι η δύναμη μας  για να ξεπερνάμε απειλές και προκλήσεις. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν μέσα  και έξω από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Εμείς θα συνεχίζουμε να κυνηγάμε το ¨ανέφικτο¨ για να έχουμε νίκες  αφήνοντας την διαπραγμάτευση για το εφικτό στους ειδικούς!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ