ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Τις καθυστερήσεις του ΕΟΠΥΥ στις πληρωμές σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές και κλινικές”.

Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, και οι βουλευτές Ν. Θεσπρωτίας και Μαγνησίας, κκ. Βασίλης Γιόγιακας και Χρήστος Μπουκώρος.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο “για απαράδεκτες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, συμβεβλημένες  κλινικές, με αποτέλεσμα την οικονομική τους ασφυξία. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, μάλιστα, καλούνται και να ανταπεξέρχονται κάθε μήνα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να πληρώνουν και clawback επί χρημάτων που δεν έχουν λάβει”.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην άμεση εξόφληση των οφειλών προς γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, συμβεβλημένες  κλινικές. Οφείλει να αντιληφθεί πως ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά και χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν να πληρωθούν για να επιβιώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση οδηγεί επαγγελματίες στη φυλακή», σχολίασε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών:

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα, οι φυσικοθεραπευτές  καθώς και οι κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην αποπληρωμή τους. Είμαστε ήδη κοντά στον Οκτώβριο και από τον Μάρτιο δεν έχουν καταβληθεί οφειλές για τις επισκέψεις, τις εξετάσεις και τα νοσήλια. Παρά την καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, οι πάροχοι αυτοί οφείλουν να ανταπεξέρχονται κάθε μήνα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, και μάλιστα καλούνται να πληρώσουν και clawback επί χρημάτων που δεν έχουν λάβει.

Οφείλετε να αντιληφθείτε εγκαίρως, πως ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά και υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που περιμένουν να πληρωθούν για να επιβιώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση οδηγείτε επαγγελματίες στη φυλακή.

Σε προηγούμενη σχετική ερώτησή μας, απαντήσατε ότι ο λόγος καθυστέρησης ήταν η μη έκδοση της προβλεπόμενης βάσει του ν. 4368/2016  ΚΥΑ, που καθορίζει την διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου των πληρωμών.

Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι λόγω προβλημάτων ρευστότητας στην καταβολή των συντάξεων, το ΙΚΑ θα καθυστερήσει την καταβολή των «κουτσουρεμένων» εισφορών του 6%, που παρακρατεί για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ.

Κατόπιν τούτον οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό:

«Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση εξόφληση των οφειλών προς τους γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ