ΤΟ «ΟΦΣΑΙΝΤ» ΤΟΥ ΜΠΕΛΜΠΕΛ ΠΑΕΙ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Το έργο του Καταλανού Σέρτζι Μπελμπέλ «Οφσάιντ/Εκτός παιδιάς», μια πολύ ενδιαφέρουσα -και πολύ επίκαιρη…- μαύρη κωμωδία για την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, το ποδόσφαιρο, τα όνειρά που κάνουμε για ένα καλύτερο μέλλον, τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, θ’ ανεβάσει την επερχόμενη χειμερινή σεζόν στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας / «Θεσσαλικό Θέατρο» η Σοφία Καραγιάννη

που ’χει δώσει πολύ καλά σημάδια με τη δουλειά της τα τελευταία χρόνια.

Το «Όφσάιντ» θα παρουσιαστεί στη δοκιμασμένη -έχει τιμηθεί απ’ το «Maison d’ Εurope et d’ Οrient» με το ευρωπαϊκό βραβείο «Eurodram 2015- μετάφραση της ταμένης στο ισπανικό, καταλανικό και ισπανόφωνο θέατρο Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Στη διανομή, Σάρα Γανωτή, Σωτήρης Δούβρης, Νατάσα Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννης Κοτσαρίνης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης και τους φωτισμούς ο Nίκος Βλασόπουλος.
Πρόκειται για την ιστορία πέντε χαρακτήρων σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Ο 82χρονος Ζουζέπ, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ζει στο σπίτι του με τον Ρίκι, το γηροκόμο του, μετανάστη απ’ την Λατινική Αμερική που φροντίζει τον ηλικιωμένο Ζουζέπ δίνοντας τον δικό του αγώνα για να στείλει χρήματα στην πατρίδα του -στη γυναίκα του και στον μικρό γιο του, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει κάποτε αστέρι του ποδοσφαίρου και να υπογράψει συμβόλαιο με μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Η κόρη του Ζουζέπ, η Άννα, κι ο σύζυγός της, ο Πολ, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, της κρίσης που περνάει ο γάμος τους αλλά και της επιθυμίας τους να στείλουν τη 18χρονη κόρη τους Λίζα για σπουδές στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο Πολ πλήττεται από μια γενναία περικοπή αποδοχών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Αλλά κι η αίτηση υποτροφίας της Λίζας απορρίπτεται απ’ το κράτος λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Καθώς η απειλή για το μέλλον της οικογένειας μεγαλώνει, η Άννα, η οποία, βέβαια, αρνείται να παραιτηθεί απ’ τις πολυτέλειες της καθημερινότητάς της παρ’ όλο που κάτι τέτοιο φαίνεται επιτακτικό, διαπιστώνει σύντομα πως η μόνη λύση για να χρηματοδοτηθούν οι σπουδές της κόρης της είναι να φύγει απ’ τη μέση ο πατέρας της: να μπει σ’ ένα δημόσιο γηροκομείο ώστε να εξοικονομήσουν τα χρήματα που στοιχίζει ο οικιακός βοηθός και να κερδίσουν κι άλλα νοικιάζοντας το σπίτι του. Αυτό, όμως, είναι πολύ δυσκολότερο απ’ όσο φαίνεται. Και όταν πια η απόγνωση κορυφώνεται όλα είναι πιθανόν να συμβούν… Το αδιανόητο μοιάζει να αποδεικνύεται η μόνη διέξοδος στο πρόβλημα: να δολοφονήσουν τον παππού. 
Το έργο του Μπελμπέλ πρωτοπαρουσιάστηκε -μια πολύ καλή παράσταση- στην Ελλάδα την περσινή σεζόν 2015/2016, στη Αθήνα στο «Από Μηχανής Θέατρο», απ’ την ομάδα «This Famous Tiny Circus Theater Group» και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου.
Ας σημειωθεί πως ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο οποίος εκτινάχτηκε με τον Χρυσοβαλάντη που ερμήνευσε, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη και πάλι, στο μονόλογο «Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα, αντλημένον απ’ το ομώνυμο μυθιστόρημά του, θα τον επαναλάβει για τρίτη σεζόν,
κάθε Τετάρτη, στο «Vault» όπου και η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της ενώ θα συμμετάσχει, μαζί με τον Θανάση Κουρλαμπά και τον Σωτήρη Δούβρη, και σε μια μικρή περιοδεία της κωμωδίας των Άνταμ Λονγκ-Ριντ Μάρτιν-Όστιν Τίτσενορ «Ολη η Βίβλος (Λέμε τώρα)» που παρουσίασαν, πέρυσι, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου στο θέατρο «Δημήτρης Χορν»
http://totetartokoudouni.blogspot.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ