ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Εκθετη χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή στους χειρισμούς της για τον παγετό η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Τυρνάβου

Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της διεκδίκησης αποζημιώσεων για τον παγετό η Λαϊκή Συσπείρωση μετά και το αδιέξοδο που σημειώθηκε στην προχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και υπογράφει ο επικεφαλής της Στ. Χατζηκράχτης αναφέρονται τα εξής:

“Αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου, που η παραγωγή του έχει πληγεί από τον παγετό της 25ης Μαρτίου 2016, μετά το αποτέλεσμα της σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 με τον υπουργό και τους εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, τον περιφερειάρχη, βουλευτές και τον Δήμαρχο Τυρνάβου.

Συγκεκριμένα, αυτό που προκύπτει είναι , ότι ένα μικρό μέρος της ζημιάς θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ και για το σύνολο των υπολοίπων (αχλάδια, ροδάκινα) όπως ειπώθηκε θα αναζητηθούν «διαθέσιμα εργαλεία» από την κυβέρνηση για να συμπληρωθεί το απολεσθέν εισόδημα των αγροτών.

Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός που γίνεται εδώ και έξι μήνες προς τους πληγέντες παραγωγούς, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με την ενεργή συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής, έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της.

Ειδικότερα, σε ημερίδα – φιέστα στη Λάρισα, στις 12 Ιουλίου 2016 όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίαζε την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους αγρότες, ο Δήμαρχος Τυρνάβου «ζήτησε να μάθει από τον Υπουργό την πορεία του εθνικού φακέλου για τις αποζημιώσεις λόγω κλιματικών αλλαγών».

Στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωνε, ότι στις επισκέψεις και επαφές  που είχε προσωπικά με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ,  έθεσε το θέμα ένταξης των ζημιών από τον παγετό, στο πρόγραμμα ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή και

Στη σύσκεψη της 20ης Σεπτεμβρίου 2016 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεσκεπάστηκε λέγοντας « Ποτέ δεν είπα ότι υπάρχει ταμείο για την κλιματική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» . Με αυτά που έχουν συμβεί ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για την υπευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής ΣΥΡΙΖΑ και των ομοϊδεατών της κυβέρνησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Τυρνάβου, έχει καταγγείλει την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Τυρνάβου επανειλημμένα, για τον χειρισμό του ζητήματος και την καταπάτηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 2016 όπου ανάφερε: «Πολιτική λύση άμεσα, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες χορήγησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας που εκφράζονται από τους πολιτικούς χώρους του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν επαναπαυθεί στην καλή θέληση του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών του, για την προώθηση των αποζημιώσεων λες και πρώτη φορά το αντιμετωπίζουν και ξέχασαν όταν ήταν οι ίδιοι στην κυβέρνηση τι έκαναν και δεν γνωρίζουν ότι οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους, έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ροντούλης, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με την Δημοτική Αρχή έχοντας συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και με επιπλέον τεκμηριωμένη θέση ότι η ζημιά οφείλεται στον παγετό λες και η κυβέρνηση εκεί έχει το πρόβλημα της μη αποζημίωσης.

Οι κυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα και της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χθες, με την αγροτική πολιτική που εφαρμόζουν έχουν σαν στόχο να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ακόμη και όσοι είναι μέλη σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ή  ομάδες παραγωγών, όπου τα «κοράκια» περιμένουν στη γωνία μια «στραβή χρονιά» για να αρπάξουν τη γη και τις υποδομές που έχουν δημιουργήσει, για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι αγρότες πρέπει να αναρωτηθούν, πότε έχει ικανοποιηθεί έστω και ένα αίτημα, πότε υπήρξε έστω και μια κατάκτηση χωρίς να βγουν  στο δρόμο οργανωμένα;

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Τυρνάβου καλεί τους αγρότες της περιοχής μας, να είναι σε εγρήγορση για να διεκδικήσουν αγωνιστικά.

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του παγετού της 26ης Μαρτίου 2016.

Πάγωμα των «χαρατσιών» και όλων των υποχρεώσεων των αγροτών που έχουν πληγεί.

Να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.

Να υπάρχουν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ