ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς

Ο εμπαιγμός απέναντι στους πληγέντες, από τον παγετό της 26 Μάρτη 2016, αγρότες της περιοχής Τυρνάβου συνεχίζεται, όπως προέκυψε και από την άρνηση του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου στο αίτημα των αγροτών του Τυρνάβου για αποζημιώσεις, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις 20 Σεπτέμβρη 2016.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, βουλευτές του Ν.Λάρισας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Τυρνάβου και εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων της περιοχής Τυρνάβου.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι καταγγέλουμε τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παν. Σαρχώση για τον αποκλεισμό μας από την σύσκεψη λόγω έλλειψης από μέρους του σχετικής πρόσκλησης. Είναι φανερό ότι η παρουσία των φυσικών εκπροσώπων των αγροτώνπου είναι οι Αγροτικοί Σύλλογοι, συνεχίζει να χαλάει την «σούπα» της συναίνεσης και να ενοχλεί με την αγωνιστική τους στάση και συνέπεια στην υπεράσπιση των διεκδικήσεων των αγροτών.

Αυτό που αναδείχθηκε στην σύσκεψη ήταν ο αντιαγροτικός χαρακτήρας  της εφαρμοζόμενης αγροτικής πολιτικής και του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που στερεί από τους αγρότες την δυνατότητα αποζημιώσεων για όλες τις ζημιές  στο σύνολο της παραγωγής τους. Το πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος για αλλαγή του Κανονισμού δυστυχώς δεν μπήκε από κανέναν εκ των εκπροσώπων των συνεταιρισμών. Οι όποιες τοποθετήσεις έγιναν κινούνταν σε διαχειριστική λογική και εντός των πλαισίων της ασκούμενης αγροτικής πολιτικής. Ο υπουργός διέψευσε ότι σε ανάλογη σύσκεψη που έγινε προ μηνών είχε μιλήσει για αποζημιώσεις μέσω του ταμείου Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Δήμαρχος Τυρνάβου χρησιμοποιούσε αυτό ως επιχείρημα τόσους μήνες για να καθησυχάσει τους αγροτες. Παράλληλα έγινε προσπάθεια τόσο από την βουλευτή του Σύριζα Άννα Βαγενά όσο και τον βουλευτή της Ν.Δ Χρ. Κέλλα, με παρεμβάσεις και αντιπαραθέσεις, να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση από το κύριο που ήταν η εξεύρεση λύσης για τις αποζημιώσεις.

Από τα παρά πάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι είναι ανάγκη οι αγρότες να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.  Να κλείσουν τ’ αυτιά σε όλους εκείνους που με επικοινωνιακά κόλπα, ανέξοδες υποσχέσεις  και εξάρσεις ‘’ευαισθησίας’’ επιχειρούν να τους αφοπλίσουν. Να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους και να απαιτήσουν εδώ και τώρα μέτρα για την πλήρη κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό.

Διεκδικούμε:

Ολοκληρωτική αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις παραγωγές που χάθηκαν από τον παγετό της 26ης Μάρτη 2016. Εφ’ όσον ο παγετός είναι καταγεγραμμένος και ο ΕΛΓΑ αποδέχεται ότι υπήρξε τότε, οφείλει να αποζημιώσει την παραγωγή με ζημιογόνο αίτιο τον παγετό.

Ολοκληρωτική αποζημίωση στο 100% για τις παραγωγές που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλες στην επαρχία Τυρνάβου.

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και αλλαγή του κανονισμού ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους.

ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να παγώσει τα «χαράτσια» και όλες τις υποχρεώσεις των πληγέντων αγροτών γιατί δεν έχουν εισόδημα για να τα πληρώσουν.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι προγραμματίσαμε να πραγματοποιήσουμε ανοιχτή Συνέλευση-Σύσκεψη με το παρά πάνω θέμα στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στις 3 Οκτώβρη 2016 και ώρα 7.30 μ.μ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ