ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΣΕ ΚΑΠΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου) η Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών  Ν. Λάρισας ( ΕΕΝΑΛ), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής- Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, πραγματοποίησε διήμερο open-day στο Α’ και Γ’ ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων.

Η ΕΕΝΑΛ αποτελεί συνεργαζόμενο φορέα του Διεθνούς Συνδέσμου Alzheimer(ADI)και στοχεύει στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας ασθενών με άνοια Alzheimer, ακολουθώντας το πρότυπο «Γερή Καρδιά-Άσκηση-Υγιεινή Διατροφή-Νοητική Ενδυνάμωση-Κοινωνικότητα».

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα των ΚΑΠΗ και ακολούθησαν ομιλίες εθελοντών της Εταιρίας υλοποιώντας τον στόχο του Διεθνούς Οργανισμού ADI.

Η βιολόγοςΑρτεμισία-ΦοίβηΝιφλή, MSc, PhD, παρουσίασε νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογία και την παθοφυσιολογία της νόσου Alzheimer, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειες των επιστημόνων για την ανεύρεση στοχευμένης θεραπείας, αλλά και αποτελεσματικότερων διαγνωστικών εργαλείων:μοριακών δεικτών και απεικονιστικών τεχνικών. Στην ομιλία της, η κα Νιφλήανέδειξε τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα της άνοιας και την σιωπηρή μακροχρόνια εξέλιξή της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του τακτικού προληπτικού ελέγχου στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης ζωής.

Στην συνέχεια, ο κος Άγγελος Βλαχογιάννης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ανέπτυξε τις ανάγκες του ατόμου για μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικάστοιχεία στην πορεία του χρόνου.Παρουσίασε ακόμη ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής για ασθενείς με νόσο Alzheimer, προσαρμοσμένο στα στάδια εξέλιξης της νόσου, όπως και ειδικές διατροφικές συμβουλές για τους φροντιστές αυτών.

Στο πλαίσιο εξισορρόπησης της ψυχοσωματικής υγείας, η κα Κυριακή  Γ. Γιώτα, ψυχολόγος, MSc, PhD μίλησε για το δημιουργικό stress και το τοξικό stress. Ανέπτυξε ένα σύνολο σύγχρονων τεχνικών για την διαχείριση του άγχους από υγιή άτομα, ασθενείς και οικογενειακά μέλη και έγινε επίδειξη των σχετικών ασκήσεων.

Την λειτουργία του Ιατρείου Άνοιας στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΓΝ Λάρισας  για την πρόληψη και διάγνωση της Άνοιας-νόσου Alzheimerπαρουσίασε ο ειδικευόμενος νευρολόγος  Στέλιος Αρσενίου.

Από εθελοντές της Εταιρίας έγινε ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της ΕΕΝΑΛ για τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, τα βιωματικά εργαστήρια,  τη συμβουλευτική φροντίδα οικογενειακών μελών και τη νοηματική φροντίδα από την εξειδικευμένη νοσηλεύτρια Παναγιώτα Ντούρα.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκαν δωρεάν τεστ μνήμης σε ηλικιωμένους  και συμβουλευτική φροντίδα σε περιθάλποντες.

Το διήμερο των εκδηλώσεων παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πολλοί Λαρισαίοι/ες και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, η Διευθύντρια Κοινωνικής  Πρόνοιας κα Ευθυμία Ζιώγα και ο  Υπεύθυνος Υγείας κ. Θεόδωρος Κυρόπουλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ