ΤΙ ΕΙΔΕ ΤΟ ΣΔΟΕ ΤΟ 2015: Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 3,6 ΕΚΑΤ. & Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Το «πανέρι» του ΣΔΟΕ είχε από όλα τη χρονιά που πέρασε. Χιλιάδες ελέγχους, συλλήψεις, κατασχέσεις ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων, πορισματικές αναφορές, δεσμεύσεις λογαριασμών.

Αν και βρίσκεται σε προσπάθεια ανασύστασης, αφού 500 υπάλληλοί του μετακινήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επιχειρεί να αναδιοργανωθεί και να πολεμήσει το οικονομικό έγκλημα, σε όλες του τις μορφές, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εγχώριων και διεθνών πληροφοριών, αλλά και των καταγγελιών που φθάνουν σε αυτό καθημερινά ακόμη και με e-mail.

Το τελευταίο όπλο του, που ακούει στο όνομα Elenxis, επιτρέπει στους άνδρες του ΣΔΟΕ την πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε στοιχείο αναζητήσουν. Στοιχεία φορολογικά ή τελωνειακά, πληροφορίες από το μητρώο εκδοτών πλαστών ή εικονικών τιμολογίων, καθώς και την άντληση στοιχείων από τα υποσυστήματα του TAXISNET.

Η διασταύρωση μάλιστα γίνεται ακόμη και επιτόπου, αφού υπάρχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αυτό το σύστημα. Τη χρονιά που πέρασε, η ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διενήργησε συνολικά 24.273 ελέγχους. Από τους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν συνολικά 10.496 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 421.029 παραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 43,24%, ποσοστό διόλου χαμηλό, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του…

Την ίδια χρονιά, και ενώ οι επιταγές του Μνημονίου ήθελαν την αποψίλωση του σώματος και τη μεταφορά του έμψυχου υλικού του στη ΓΓΔΕ αφού στόχος ήταν τα έσοδα και μόνο τα έσοδα, τα στελέχη του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ και το ΥΠΟ δημιούργησαν το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, μία βάση δεδομένων που μέσα σε 24 ώρες ο ελεγκτής μπορεί να έχει στα χέρια του όλη την τραπεζική εικόνα του ελεγχόμενου. Σε αυτήν τη βάση ξεκίνησε το χτίσιμο του νέου ΣΔΟΕ, το οποίο σήμερα έχει περίπου 220 υπαλλήλους και αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα των εισαγγελέων αλλά και αρωγό της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος. Αν και το 2015 ήταν δύσκολη χρονιά για την υπηρεσία, υπέβαλε 965 πορισματικές αναφορές εκ των οποίων οι 860 αφορούσαν οικονομικά εγκλήματα και 105 περιπτώσεις προσαύξησης περιουσίας από αδήλωτη φορολογητέα ύλη. Ο κατάλογος του 1.270.047 ΑΦΜ μέσω του οποίου άρχισε να ελέγχεται ο μεγάλος πλούτος, είναι έργο της ειδικής γραμματείας του ΣΔΟΕ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• Αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000€ για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012.

• Λίστα από Ελληνες φορολογουμένους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο.

• Λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη.

• Λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο ΕΣΥ κ.ά.

Τραπεζικοί λογαριασμοί

Οι έλεγχοι των τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των βάσεων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί, έχουν σχηματίσει πολλές ποινικές δικογραφίες σε βάρος φυσικών προσώπων, οδηγώντας στο θλιβερό συμπέρασμα τού αέναου οργίου της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης που προέκυψαν είναι οι παρακάτω:

• Φυσικό πρόσωπο, ιδιωτικός υπάλληλος – μέλος νομικού προσώπου, από επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις έδειξε προσαύξηση περιουσίας 18.426.220,84 €.

• Αλλο φυσικό πρόσωπο με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 17,8 εκατ.€.

• Φυσικό πρόσωπο, μέλος νομικού προσώπου, από επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις προέκυψε προσαύξηση περιουσίας 12.847.184,89 €.

• Φυσικό πρόσωπο, για το οποίο διεπιστώθη προσαύξηση περιουσίας 8.514.850 €.

• Φυσικό πρόσωπο στη Βούλα, το οποίο δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αλλά προέκυψαν διαφορές καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων για τις χρήσεις 2008-2010 ύψους 5.609.846,73 €.

• Επιχειρηματίας με εκμετάλλευση… παραδοσιακού καφενείου, από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, προέκυψε προσαύξηση περιουσίας 3.645.906,03 €.

• Φυσικό πρόσωπο, προσαύξηση περιουσίας-φοροδιαφυγή 1.488.449,56 €.

• Από επεξεργασία καταθέσεων, μαιευτήρα-γυναικολόγου, προέκυψε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 957.508 €.

• Ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος με αντίστοιχη προσαύξηση περιουσίας για τις χρήσεις 2002-2010 αξίας 895.938€.

• Από επεξεργασία καταθέσεων δικηγόρου προέκυψε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 684.856 €.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com