ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΉΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Πρόταση του Αστ. Ροντούλη για δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων

Μετά την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο ΥΠΑΑΤ για το ζήτημα του παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες του Τυρνάβου στα τέλη του παρελθόντος Μαρτίου, κατέστη ολοφάνερη η βούληση των κυβερνητικών ιθυνόντων να βάλουν «ταφόπλακα» στο δίκαιο αίτημα των παραγωγών για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ.

Αναμφίβολα,  πρόκειται για μια οδυνηρή εξέλιξη που εκθέτει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, αλλά και τη δημοτική αρχή που από την αρχή κινήθηκε με μια ασύγγνωστη αφέλεια, χωρίς να έχει μια ευφυή διεκδικητική στρατηγική και χωρίς να χρησιμοποιεί τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει.

Αντιθέτως, η δημοτική αρχή του Τυρνάβου προσπάθησε, από την πρώτη στιγμή, να αδρανοποιήσει τα αγωνιστικά αντανακλαστικά των αγροτών, διασπείροντας ψευδείς προσδοκίες περί αποζημιώσεων από το ανύπαρκτο «ταμείο κλιματικής αλλαγής», έτσι ώστε να υπονομευθεί εκ των προτέρων κάθε διεκδικητική πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας.

Ο κύριος Σαρχώσης ζυγίστηκε, μετρήθηκε και αποδείχτηκε ελλιποβαρής έναντι των αγροτών του Τυρνάβου. Πράγματι, εάν υπήρχε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδικασία ανάλογη με την κοινοβουλευτική πρόταση μορφής, είναι σίγουρο ότι η δημοτική αρχή του κ. Σαρχώση θα εκπαραθυρωνόταν κακήν κακώς από το Δημαρχείο, καθώς πράγματι ενέπαιξε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.

Όμως, η παταγώδης αποτυχία της δημοτικής αρχής δεν μας χαροποιεί. Μάλλον μας θλίβει. Όλοι κατανοούν ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του παγετού συνεπάγονται κλυδωνισμούς στο αγροτικό εισόδημα, προβλήματα στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και περιορισμό της ροής του χρήματος στην τοπική αγορά.

Επιπροσθέτως, στην παρούσα συγκυρία το βασικό ζητούμενο δεν είναι ο μυκτηρισμός μιας μίζερης δημοτικής αρχής, αλλά η διατύπωση προτάσεων που θα μπορούσαν να δικαιώσουν τους αγρότες, να άρουν το αδιέξοδο και να δημιουργήσουν μια ελπιδοφόρα προοπτική. Άλλωστε, όλοι θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του αγροτικού κόσμου. Το εσωτερικό μέτωπο του Τυρνάβου πρέπει να μείνει αρραγές, για να παλέψουμε με ελπίδες το θέμα του παγετού.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η «Δράση Πολιτών» καταθέτει σήμερα μια πρόταση που φιλοδοξεί να ακυρώσει την αντιαγροτική πολιτική του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ και, συγχρόνως, να δώσει μια οδό έντιμης διαφυγής από την κατακραυγή των αγροτών στη δημοτική αρχή  του κ. Σαρχώση.

Προτείνουμε στη δημοτική αρχή να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Προτείνουμε στη δημοτική αρχή να στείλει στα ελληνικά δικαστήρια τον ΕΛΓΑ και τον κ. Κουρεμπέ. Προτείνουμε στη δημοτική αρχή να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις των αγροτών του Τυρνάβου μέσω της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το αποτέλεσμα για μας είναι βέβαιο. Τη στιγμή που μπορεί να αποδειχθεί για τον Τύρναβο το ζημιογόνο αίτιο του παγετού, ο ΕΛΓΑ θα κληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη να αποζημιώσει τους παραγωγούς. Ο κ. Κουρεμπές τρέμει την ιδέα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, γιατί φοβάται ότι θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Ο ίδιος φόβος, άλλωστε, διακατέχει και τους πολιτικούς προϊστάμενους του ΥΠΑΑΤ.

Η εποχή των κολίγων πέρασε ανεπιστρεπτί. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσει ο αγρότης τα δίκαιά του με κάθε έννομο μέσο. Τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ εισπράττει ετησίως τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, όταν έρχεται η ώρα των αποζημιώσεων.

Παροτρύνουμε, λοιπόν, τη δημοτική αρχή του Τυρνάβου να τολμήσει το αυτονόητο. Ο κ. Κουρεμπές πρέπει, ως εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ, να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ας πάρει την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμος Τυρνάβου και το μέλλον θα τον δικαιώσει.

Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή και, μάλιστα, θα στηριχθεί από όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς  και τους ίδιους τους παραγωγούς να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια.

Εάν η δημοτική αρχή του Τυρνάβου δειλιάσει ή προτάξει τις κομματικές της αγκυλώσεις, ο ίδιος ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το όπλο της Δικαιοσύνης. Επιτέλους, οι αγρότες μας δεν είναι το υποζύγιο του κάθε Κουρεμπέ. Αναμφισβήτητα, έχουν υποχρεώσεις, έχουν όμως και δικαιώματα που μπορούν και πρέπει να διαφυλάξουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ