ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΗΝΗ 2016: ΤΙ ΕΙΝΑΙ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ)

Η Μαύρη Σελήνη είναι ένα ασυνήθιστο ουράνιο γεγονός – που συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε 32 μήνες.

Ο Σεπτέμβριος 2016 είναι ο οικοδεσπότης αυτής της ασυνήθιστης σεληνιακής εκδήλωσης: ένα δεύτερο, δηλαδή, νέο φεγγάρι σε ένα μήνα μόνο, γεγονός που κάποιοι αποκαλούν “Μαύρη Σελήνη.”

Ενώ ως πανσέληνος αναφέρεται η στιγμή κατά την οποία η πλευρά της Γης που βρίσκεται απέναντι από το φεγγάρι φωτίζεται πλήρως από το φως του ήλιου, ως νέο φεγγάρι αναφέρεται η στιγμή κατά την οποία η πλευρά της Γης που βρίσκεται απέναντι από το φεγγάρι είναι σε πλήρη σκιά. (Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι η Μαύρη Σελήνη θα είναι -περισσότερο ή λιγότερο- αόρατη, ακόμη και αν είναι ψηλά στον ουρανό).

Το σεληνιακό ημερολόγιο σχεδόν ευθυγραμμίζεται με το ημερολογιακό έτος της Γης, γι αυτό υπάρχει συνήθως ένα πλήρες φεγγάρι και ένα νέο φεγγάρι κάθε μήνα.

Μια δεύτερη πανσέληνος σε ένα ημερολογιακό μήνα μερικές φορές ονομάζεται “Μπλε Φεγγάρι“. Η “Μαύρη Σελήνη” υποτίθεται ότι είναι η άλλη πλευρά του “Μπλε Φεγγαριού”: το δεύτερο νέο φεγγάρι σε ένα ημερολογιακό μήνα.

Η Μαύρη Σελήνη (σε ορισμένα μέρη του κόσμου)

Στο Δυτικό Ημισφαίριο, το νέο φεγγάρι θα συμβεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, και θα είναι μια “Μαύρη Σελήνη”. Επισήμως, αυτό θα συμβεί στις 20:11 Ανατολική ώρα (17:11 ώρα Ειρηνικού).

Στο ανατολικό ημισφαίριο (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αυστραλία), αυτή η νέα σελήνη θα συμβεί μετά τα μεσάνυχτα της 1ης του Οκτώβρη. Έτσι, γι αυτό το μέρος του κόσμου, αυτό το συγκεκριμένο νέο φεγγάρι δεν θα είναι το δεύτερο στον ημερολογιακό μήνα , αλλά μάλλον, το πρώτο! Πράγματι, για τα δισεκατομμύρια που ζουν στο ανατολικό ημισφαίριο, η Μαύρη Σελήνη θα κάνει την εμφάνισή της (ή …όχι) στις 30 Οκτωβρίου ή, αν ζείτε στην ανατολική Ασία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία, δεν θα συμβεί πριν τη 31η Οκτώβρη.

Βλέποντας (ή μη) μια Μαύρη Σελήνη

Στη φάση της “νέας σελήνης”, το φεγγάρι είναι πάντα μαύρο. Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη τη στιγμή του μήνα το φεγγάρι αλλά και ο ήλιος περνούν μέσα από το ίδιο τμήμα του ουρανού και ως εκ τούτου, η Γη “βλέπει” τη σκούρα ή μη φωτισμένη πλευρά του φεγγαριού. Έτσι, ουσιαστικά, δεν υπάρχει τίποτα να δείτε.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ