ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 30ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις «Φθινοπωρινές πινελιές και εργαστηρίων θαύματα» για τα 30 χρόνια του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Ειδικότερα την πρώτη μέρα της γιορτής, που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά, οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με απλά υλικά. Δοκιμάζοντας εφημερίδες, πινέλα και χρώματα τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους κατασκευές με δημιουργικότητα, κέφι και φαντασία.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση «Το Τοπίο- μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Χρύσα Δραντάκη. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα έργα της Συλλογής Δάμτσα, τα οποία βρίσκονται στο ομώνυμο μουσείο του Δήμου Βόλου. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών εστιάστηκε στον «διάλογο» που αναπτύσσεται ανάμεσα στους 110 φιλοξενούμενους πίνακες της Συλλογής του Α.Κ. Δάμτσα με αυτά της Συλλογής του Γ.Ι. Κατσίγρα. Άλλωστε οι δύο συλλέκτες, υπήρξαν συνομήλικοι, συντοπίτες Θεσσαλοί και ευεργέτες της πόλης τους.

Την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων στα εργαστήρια κεραμικής και χαρακτικής για ενήλικες συμμετείχε πλήθος κόσμου. Οι επισκέπτες πειραματίστηκαν με τον πηλό και παρακολούθησαν επίδειξη της τεχνικής Raku, η οποία ανάγεται στα αρχαία χρόνια και, για τις ανάγκες της γιορτής, έγινε σε αυτοσχέδιο φούρνο. Τα πυρόπλαστα αγγεία που βγαίνανε από τον καυτό φούρνο ήταν ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα. Παράλληλα, στο εργαστήριο χαρακτικής οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την τέχνη και τις τεχνικές εγχάραξης και να ασκηθούν στην πρέσα χαρακτικής. Με εργαλεία, χαρτιά και μελάνια έφτιαξαν τα δικά τους μοναδικά έργα.

Από τις εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείψει η μουσική, όπου η βραδιά ολοκληρώθηκε με αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες από το σχήμα «Τέχνης Ωδή» με τους Στάθη Θεοχαράκη και Γιώργο Αποστολόπουλο.

Το ραντεβού των δασκάλων, των μαθητών και των φίλων των Εργαστηρίων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα ανανεώθηκε για την αναδρομική έκθεση, η οποία ετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για έκθεση της δημιουργικής συγκομιδής των 30 χρόνων έργων των μικρών μαθητών, τα οποία βρίσκονται στο ντεπό του Ελεύθερου Εργαστηρίου. Καλή αντάμωση!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ