ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΕΛ.ΑΣ……….. «SECURITY» !!

Διαμαρτυρία των συνδικαλιστών για τη φύλαξη τράπεζας στον Αμπελώνα και στόχων στη Λάρισα

Με σύνθημα “αστυνομία για όλους και όχι για τους λίγους” η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας εκφράζοντας τη διαμαρτυρίας της και επισημαίνοντας πως μόνο για τη φύλαξη 4 σημείων η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας διαθέτει σε καθημερινή βάση δύναμη όση και οι άνδρες ενός ισχυρού Αστυνομικού Τμήματος

και στο πλαίσιο των αλλαγών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για την αποδέσμευση των αστυνομικών από στόχους και την απόδοσή τους στην υπηρεσία του Πολίτη, ζητά την άμεση επανεξέταση 4 φυλάξεων.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με επιστολή που στάλθηκε στη ΓΕ.Π.Α.Δ Θεσσαλίας και τη Δ.Α Λάρισας οι συνδικαλιστές της ΕΑΛ επισημαίνουν πως μόνο για τη φύλαξη των δομών προσφύγων σε Κουτσόχερο και Κυψελοχώρι, την εξωτερική επιτήρηση των Φυλακών Λάρισας, τη φύλαξη της Εβραϊκής Συναγωγής αλλά και του υποκαταστήματος τραπέζης στον Αμπελώνα μετά τη ληστεία του Απριλίου του 2015 απασχολούνται καθημερινά 44 ένστολοι, ζητώντας την επανεξέταση των συγκεκριμένων στόχων.

Αφήνοντας σαφέστατες αιχμές σε βάρος της στρατιωτικής διοίκησης των στρατοπέδων η ΕΑΛ στέκεται ιδιαίτερα και στην περίπτωση του υποκαταστήματος τραπέζης του Αμπελώνα τονίζοντας πως «το μέτρο έχει ξεπεράσει πλέον το χαρακτήρα του προσωρινού», φτάνοντας σε σημείο να αναρωτιέται αν σε ανάλογο περιστατικό και σε άλλη περιφερειακή τράπεζα θα υπάρξει μόνιμο περιπολικό για φύλαξη.

Ειδικότερα στην περίπτωση του Αμπελώνα η ΕΑΛ αναφέρει τα εξής:

« Μετά τη ληστεία σε τραπεζικό υποκατάστημα στον Αμπελώνα Λάρισας, την 30-4-2015, η Υπηρεσία με σχετική διαταγή, διαθέτει από Δευτέρα ως Παρασκευή, όχημα με (2) συναδέλφους αποκλειστικά για τη φύλαξη της τράπεζας. Το περιπολικό αυτό ΔΕΝ μετακινείται για κανένα λόγο από το σημείο. Το μέτρο έχει ξεπεράσει πλέον το χαρακτήρα του προσωρινού. Αν γίνει κάτι αντίστοιχο σε κάποια άλλη περιφερειακή τράπεζα, τότε θα βάλουμε και εκεί μόνιμο περιπολικό για φύλαξη;»

Και η ανακοίνωση, που μάλλον ανάβει… φωτιές στην αστυνομία καταλήγει ως εξής:

“Με μια πρόχειρη καταμέτρηση η Δ.Α. Λάρισας διαθέτει σε καθημερινή βάση, ΜΟΝΟ για τα ανωτέρω, (44) αστυνομικούς. Δηλαδή όση και η δύναμη ενός ισχυρού Αστυνομικού Τμήματος! Το κακό είναι ότι υπηρεσίες, όπως το ΤΔΛ Ελασσόνας, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις φυλάξεις, κατά τις βάρδιες που αυτές τους έχουν ανατεθεί, αδυνατούν να εκπέμψουν περιπολικό όχημα στο τομέα ευθύνης τους, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, στην ουσία να έχουν μόνο σκοπό Καταστήματος!

Κινούμενοι λοιπόν ως Σωματείο, στο πνεύμα του Αρχηγείου για αποδέσμευση αστυνομικών από στόχους και απόδοση αυτών στην υπηρεσία του Πολίτη, παρακαλούμε όπως επανεξετασθούν όλες οι ανωτέρω  φυλάξεις”.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

“ΕΛ.ΑΣ……….. «SECURITY» !!

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με διαταγές-εντολές, oι υπηρεσίες της ΔΑ Λάρισας, διαθέτουν προσωπικό για φύλαξη διαφόρων χώρων. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Φύλαξη ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων :

   Στη περιοχή μας λειτουργεί η δομή ανοιχτής φιλοξενίας στο Κυψελοχώρι, σε χώρο παλαιού στρατοπέδου, όπου φιλοξενούνται περί τα (120) άτομα. Ανά βάρδια για τη φύλαξη του χρησιμοποιούνται (3) αστυνομικοί δηλαδή (15) το εικοσιτετράωρο.

Στη περιοχή του Κουτσοχέρου υπήρχε δομή η οποία έκλεισε για να τοποθετηθούν εκεί λυόμενοι οικίσκοι για μόνιμη-ανθρώπινη φιλοξενία των προσφύγων. Αρχικά και όσο η Ελ. Αστυνομία έκανε μόνο επιτήρηση υπήρχαν (6) στρατιωτικοί οι οποίοι ανά βάρδιες είχαν αναλάβει τη φύλαξη του χώρου, ο οποίος σημειωτέων  είναι πολύ καλά περιφραγμένος και φωτιζόμενος. Με την έναρξη της φύλαξης του χώρου από μόνιμο προς το σκοπό αυτό περιπολικό με (2) αστυνομικούς, η ανωτέρω δύναμη των στρατιωτικών με διάφορες προφάσεις μειώθηκε σε (4) άτομα. Σήμερα η δύναμη έχει μειωθεί σε (2) άτομα τα οποία είναι παρόντα μόνο κατά το χρόνο που γίνονται οι διάφορες εργασίες!

Για τη φύλαξη του σημείου χρειάζονται (10) αστυνομικοί ανά 24ωρο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ακόμα η σχετική διαταγή από τον αρμόδιο κλάδο του ΑΕΑ, παρά μόνο κάποιο email από το Κεντρικό Συντονιστικό!

   Συνολικά η ΔΑ Λάρισας για τις ανωτέρω φυλάξεις απασχολεί (25) άτομα το 24ωρο.

  1. Εξωτερική επιτήρηση Κ.Κ. Λάρισας :

   Καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως, διατίθενται περιπολίες έξωθεν φυλακών Λάρισας. Θεωρούμε απαράδεκτο να είμαστε επιφορτισμένοι και με αυτά τα καθήκοντα, ενώ υπάρχουν άνω των (100) υπάλληλοι εξωτερικής φρουράς, οι οποίοι σε κάθε βάρδια διαθέτουν και όχημα πέριξ του σωφρονιστικού καταστήματος. Ανά 24ωρο η Υπηρεσία για το σκοπό αυτό απασχολεί (12) άτομα.

  1. Φύλαξη Εβραϊκής Συναγωγής :

Καθημερινά η Υπηρεσία διαθέτει (5) άτομα τα οποία ασκούν καθήκοντα φύλαξης.

  1. Φύλαξη τράπεζας στον Αμπελώνα :

   Μετά τη ληστεία σε τραπεζικό υποκατάστημα στον Αμπελώνα Λάρισας, την 30-4-2015, η Υπηρεσία με σχετική διαταγή, διαθέτει από Δευτέρα ως Παρασκευή, όχημα με (2) συναδέλφους αποκλειστικά για τη φύλαξη της τράπεζας. Το περιπολικό αυτό ΔΕΝ μετακινείται για κανένα λόγο από το σημείο. Το μέτρο έχει ξεπεράσει πλέον το χαρακτήρα του προσωρινού. Αν γίνει κάτι αντίστοιχο σε κάποια άλλη περιφερειακή τράπεζα, τότε θα βάλουμε και εκεί μόνιμο περιπολικό για φύλαξη;

Με μια πρόχειρη καταμέτρηση η Δ.Α. Λάρισας διαθέτει σε καθημερινή βάση, ΜΟΝΟ για τα ανωτέρω, (44) αστυνομικούς. Δηλαδή όση και η δύναμη ενός ισχυρού Αστυνομικού Τμήματος! Το κακό είναι ότι υπηρεσίες, όπως το ΤΔΛ Ελασσόνας, για να μπορoύν να ανταπεξέλθουν στις φυλάξεις, κατά τις βάρδιες που αυτές τους έχουν ανατεθεί, αδυνατούν να εκπέμψουν περιπολικό όχημα στο τομέα ευθύνης τους, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό , στην ουσία να έχουν μόνο σκοπό Καταστήματος!

Κινούμενοι λοιπόν ως Σωματείο, στο πνεύμα του Αρχηγείου για αποδέσμευση αστυνομικών από στόχους και απόδοση αυτών στην υπηρεσία του Πολίτη, παρακαλούμε όπως επανεξετασθούν όλες οι ανωτέρω  φυλάξεις.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ !!”

Αναμένονται αντιδράσεις…

Ε.Π

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ