ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Συνάντηση συνεργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη, και του Ιορδανού Πρέσβη, κ. Fawwaz Al-Eitan, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥπΑΑΤ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε αρχικά από τον Πρέσβη για το νέο, σταθερό πολιτικό σκηνικό στο Χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία οι κ.κ. Μπόλαρης και Al-Eitan συζήτησαν για θέματα συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και τη βιομηχανία τροφίμων και τη δυνατότητα ενίσχυσης του εισαγωγικού – εξαγωγικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των εμπορικών δραστηριοτήτων Ελλάδας – Ιορδανίας και πιο συγκεκριμένα στις εξαγωγές – εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης, καπνού, γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, φρούτων, ελαιολάδου, παγωτού, ιχθυηρών, ρυζιού, κ.ά.. Αναφέρθηκε μάλιστα η διεξαγωγή πιθανής επιχειρηματικής αποστολής στο Αμάν για B2B συναντήσεις με ταυτόχρονη συμμετοχή σε αγροτική έκθεση στην περιοχή.

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη πρόταση της Κύπρου διά της Πρεσβείας της στην Αθήνα, σχετικά με την προοπτική τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, στον αγροτοδιατροφικό τομέα (πουλερικά, φυτική παραγωγή, σποροπαραγωγή, διαχείριση υδάτων, κ.ά.) και εξέφρασε την υποστήριξή του, τονίζοντας την προτεραιότητα για την υλοποίησή της, αφού έχει τοποθετηθεί θετικά και η Κυβέρνηση της Ιορδανίας.

Τέλος, έγινε ειδική αναφορά στη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στο Κέντρο Αγροτικών ερευνών της Ιορδανίας και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, καθώς και στη δυνατότητα αξιοποίησης των προγραμμάτων Twinning, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ