ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ & ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Αγωνιστικού Μετώπου στις ΔΕΥΑ

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε την περασμένη Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στη Βουλή με την διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα στο οποίο περιλαμβάνεται πέρα των άλλων και η εκχώρηση των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε ούτε ως «κεραυνός εν αιθρία» ούτε είναι άλλη μια οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης. Είναι δέσμευση του Τρίτου Μνημονίου που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και προστίθεται στο ήδη αντιδραστικό πλαίσιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την λειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ) με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια που όλοι τους υπερασπίζονται. Περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου για περεταίρω «αξιοποίηση» των υποδομών που μοναδικό στόχο έχουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, ενώ επιταχύνει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση – Ιδιωτικοποίηση του νερού και μάλιστα με «άλμα» προς την πλήρη Ιδιωτικοποίηση.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση και σε αυτό το τομέα κάνει την «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις κορώνες το προηγούμενο διάστημα περί διαφύλαξης και υπεράσπισης του Δημόσιου χαρακτήρα του νερού, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη κυβέρνηση για το κεφάλαιο.

Οι εξελίξεις αυτές μας βάζουν όλους μπροστά σε νέα καθήκοντα και ευθύνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις που είναι μπροστά μας και στον χώρο των ΔΕΥΑ που δεν θα μείνουν απ’ έξω από τις αντιδραστικές πολιτικές που προωθούνται. Αντίθετα θα προστεθούν στην πολιτική απαξίωσης και διάλυσης των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ που ήδη βιώνουμε καθημερινά, με την συνεχή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, την ανεπάρκεια και υποβάθμιση των υπηρεσιών και την εκχώρηση τους σε ιδιώτες – εργολάβους, την εντατικοποίηση της εργασίας εξαιτίας και της έλλειψης απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, την επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας με εργαζόμενους αναλώσιμους είτε μέσω των 5-μηνων, 8-μηνων είτε μέσω της κακοπληρωσιάς από τις εργολαβικές εταιρείες που έχουν αναλάβει να λειτουργήσουν επί της ουσίας τις υπηρεσίες των ΔΕΥΑ.

Η πλειοψηφία της ομοσπονδίας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων και μπροστά στις νέες εξελίξεις. Δεν προετοιμάζει όπως οφείλει τους εργαζόμενους στον κλάδο για σκληρή σύγκρουση με αυτή τη πολιτική, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και τα

υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττονται ταυτόχρονα, αλλά αντίθετα και αυτήν εδώ την ώρα εξακολουθεί να σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί να την «σκαπουλάρουμε» ως εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, χωρίς αγώνες, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση.

Γι αυτό και δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στις τελευταίες της ανακοινώσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενόψει και των τελευταίων εξελίξεων. Αντίθετα προτείνει να εξαντλήσουμε την όποια αντίδρασή μας ως κλάδος στο άνοιγμα νέου διάλογου με την κοινωνία και προτρέπει να διαμαρτυρηθούμε μέσω ιστοσελίδας για να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο! Λες και η υπόθεση προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και της διαφύλαξης του νερού από την πλήρη ιδιωτικοποίηση είναι απλά θέμα διαλόγου ή ψήφου διαμαρτυρίας και όχι αγωνιστικής οργάνωσης του κλάδου σε τροχιά σύγκρουσης με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων.

Δεν μας λέει όμως τι διάλογο πρέπει να ανοίξουμε με την κοινωνία δηλαδή με το λαό και τι να του πούμε. Μήπως να προασπιστούμε το σημερινό πλαίσιο διαχείρισης που οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα; Να προασπίσουμε, την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, τους αμέτρητους φόρους και τον ΦΠΑ που έχουν φορτώσει τους λογαριασμούς ύδρευσης που όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώσουν; Να προασπίσουμε το νέο χαράτσι που επιβάλλεται σε εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60/ΕΚ, την ευρωενωσιακή δηλ. νομοθεσία της εμπορευματοποίησης του νερού που υπερασπιστήκαν τα προηγούμενα χρόνια με σθένος;

Εμείς λέμε ότι για να γίνει ο λαός σύμμαχός μας στην υπόθεση προάσπισης του νερού ως κοινωνικό αγαθό, πρέπει να του μιλήσουμε καθαρά για τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, ότι το νερό είναι ακριβό διότι το διαχειρίζονται ως εμπόρευμα, ότι η ιδιωτικοποίηση πάει χέρι – χέρι με την ανταποδοτικότητα, γιατί αν δεν ήταν το νερό ανταποδοτικό και δεν προέκυπταν κέρδη δεν θα ενδιαφερόντουσαν οι επενδυτές. Για το γεγονός ότι βάζουμε το χέρι όλο και πιο βαθειά στην τσέπη για υπηρεσίες που υποβαθμίζονται καθημερινά εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί σκόπιμα η πολιτική απαξίωσης, παρ’ όλη την σκληρή προσπάθεια που κάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις χωρίς τα στοιχειώδη μέσα. Πρέπει να προβάλουμε ξεκάθαρα την

ανάγκη κοινού μετώπου την δημιουργία κοινωνικής συμμαχίας με όρους ρήξης και ανατροπής, ενάντια στο σύνολο της πολιτικής εμπορευματοποίησης με το σημερινό πλαίσιο διαχείρισης και όχι αποσπασματικά.

Διότι έρχονται οι ίδιες οι εξελίξεις να επιβεβαιώσουν ότι ούτε αποφάσεις του ΣΤΕ, ούτε δημοψηφίσματα τύπου Θεσσαλονίκης, ούτε η συλλογή 2 εκατομμυρίων υπογραφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να σταματήσουν την παραπέρα Ιδιωτικοποίηση του νερού όπως καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η ΠΟΕ, καθησυχάζοντας στην ουσία τους εργαζόμενους. Αντίθετα όλες αυτές οι αποφάσεις και πρωτοβουλίες οι προπαγανδίστηκαν με διάφορους τρόπους και από το ίδιο το σύστημα, όπως για παράδειγμα η «κίνηση 136» που βρέθηκε τελικά να υποστηρίζεται από το ίδρυμα «Μπιλ Γκέιτς» και Αμερικάνους επενδυτές, συνέβαλλαν αποφασιστικά στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τις πραγματικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των ομίλων, μη βοηθώντας τους να βγάλουν σωστά συμπεράσματα, να μην κατανοήσουν τις πραγματικές αιτίες των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών και του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας όπως το νερό. Ότι είναι οι ίδιες οι ανάγκες του κεφαλαίου προκειμένου να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια τα οποία δεν μπορούν να επενδυθούν αλλού και να αποφέρουν κέρδη, που επιβάλουν επενδύσεις κυρίως σε τομείς ανταποδοτικού χαρακτήρα όπως το νερό, αλλά και σε αγαθά όπως είναι η Υγεία και Παιδεία, που είναι σίγουρες επενδύσεις γιατί αφορούν βασικές, ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου. Ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που υπερασπίζεται επί της ουσίας και η πλειοψηφία της ομοσπονδίας.

Γι αυτό λέμε και θα το λέμε συνέχεια, ότι η “δια-παραταξιακή” πλειοψηφία της ομοσπονδίας μας ούτε θέλει ούτε μπορεί να σηκώσει το βάρος της οργάνωσης του κλάδου σε αγωνιστική κατεύθυνση και την δημιουργία συμμαχιών που είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απόκρουσης αυτής της πολιτικής, την διεκδίκηση των απωλειών μας και όσων καθημερινά μας στερούν, να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ευημερία του λαού.

Γι αυτό το λόγο κρατάει στο συρτάρι της και δεν παίρνει ακόμα θέση, στην πρόταση που υποβάλαμε ως Ε.Α.Μ. στο τελευταίο Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το Αγωνιστικό Κάλεσμα Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών, προκειμένου παρά τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ώστε να σημάνει επιτέλους η αρχή για οργάνωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης μπροστά και στις νέες ανατροπές που ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα στα Εργασιακά. Γι αυτό καλλιεργεί συστηματικά και μπολιάζει στην συνείδηση των εργαζομένων εφησυχασμό και αυταπάτες για λύσεις από τα πάνω χωρίς τη δική τους συμμετοχή, συντασσόμενη για ακόμα μια φορά με την γραμμή της ΓΣΕΕ η οποία σιγοντάρει την Κυβέρνηση στην προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων συμμετέχοντας για μια ακόμα φορά σ’ ένα στημένο παιχνίδι.

Το Ε.Α.Μ. καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά στην νέα επίθεση που ετοιμάζουν με αιχμή τα εργασιακά και το νέο κύμα μέτρων που έρχεται. Να βγούμε στο προσκήνιο επιθετικά, να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα μας, της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας που υποφέρει.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο και την ένταξη των Οργανισμών τους στο υπερταμείο. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο αγώνα. Για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται καλή οργάνωση, μαζική συμμετοχή, ξεκάθαρο πλαίσιο πάλης με ταξικό προσανατολισμό, επιμονή, υπομονή και πάνω από όλα αγωνιστική διάθεση.

Προτάσσουμε την ανάγκη κοινής συμπόρευσης με πλαίσιο διεκδίκησης τέτοιο που μπορεί να συσπειρώσει και την πλειοψηφία του λαού στα δίκαια αιτήματά μας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα συνολικά κατά της ιδιωτικοποίησης –εμπορευματοποίησης του νερού, ανοίγοντας μέτωπο με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, βάζοντας ως στόχο την πραγματική φιλολαϊκή διαχείριση του ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 

Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους ότι οι θέσεις και ανακοινώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Αγωνιστικού Μετώπου καθώς και οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο μας και το Εργατικό Κίνημα, θα προβάλλονται μέσω της νέας ιστοσελίδας μας: www.eam-deya.blogspot.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ