ΟΤΑΝ ΔΕΙΧΝΑΜΕ ΤΟ ΛΥΚΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΨΑΧΝΑΝ ΤΟ ΝΤΟΡΟ…

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών – Συνεργαζόμενοι

Από την άνοιξη  με την κατάργηση των υπευθύνων των εργαστηρίων Φ.Ε και πληροφορικής  αλλά και με  τις καταργήσεις και μειώσεις ωρών σε  διάφορα μαθήματα και κλάδους (οικιακής  οικονομίας, φιλολόγων , πληροφορικής , φυσικής )  άρχισε να φαίνεται πιο ξεκάθαρα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την  «αναβάθμιση»  της  εκπαίδευσης.

Προειδοποιούσαμε  τότε ότι στην Τεχνική Εκπαίδευση  οι  καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων δεν θα αργήσουν.  Και σαν  να  μην έφτανε  αυτό  στην προχθεσινή συνέλευση ακούσαμε από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό(ΣΥΝΕΚ)  ότι κινδυνολογούμε, φοβίζουμε τους συναδέλφους και άλλα πολλά. Δεν πέρασε  όμως ένα εικοσιτετράωρο για να έρθει  η απόφαση του υπουργείου  για την  κατάργηση  του τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών από το 4ο ΕΠΑΛ (με 90% του ορίου μαθητών)  και την μη έγκριση 2  «ολιγομελών»  τμημάτων (τομέα Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής) στο ΕΠΑΛ Αγιάς.

Η πρωτοφανής αυτή αντιεκπαιδευτική απόφαση έρχεται δυο εβδομάδες μετά την παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ  στην Περιφερειακή Διευθύντρια όπου μεταξύ των αιτημάτων  ήταν  και η μη κατάργηση-συγχώνευση  τομέων και ολιγομελών τμημάτων.

Η απόφαση αυτή δείχνει το αποκρουστικό, ταξικό πρόσωπο της πολιτείας που στερεί από παιδιά φτωχών, αγροτικών περιοχών το δικαίωμα να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν στην τεχνική εκπαίδευση. Με λογιστικά τερτίπια κλείνουν  ή συγχωνεύουν τομείς .Τα ίδια  γίνονται σε όλη τη χώρα με  την «εξαφάνιση» 100 περίπου τμημάτων  και  τομέων. Το πώς θα σπουδάσουν τα παιδιά τις ειδικότητες που επιθυμούν είναι για τον υπουργό ψιλά γράμματα….

Άλλωστε οι παράγοντες του υπουργείου παιδείας κατά την συνάντησή τους με την ΟΛΜΕ την Δευτέρα 26/09 υπογράμμισαν εξ’ αρχής πως «ισχύουν οι νόμοι και οι εγκύκλιοι», δηλαδή κλείσιμο τομέων  και  «ολιγομελών» τμημάτων , όπως  ακριβώς  είχαμε  καταγγείλει  από  πέρυσι  με  ανακοινώσεις μας.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Είναι καθαρό  ότι η κυβέρνηση έχει ειλημμένες αποφάσεις για την Τεχνική Εκπαίδευση. Δεν τους νοιάζει αν κάποια παιδιά διακόψουν το σχολείο. Δεν τους νοιάζει που κάποια παιδιά θα ξυπνάνε στις έξι το πρωί (αν είναι τυχερά και υπάρχει μεταφορικό μέσο) για να πάνε σχολείο. Δεν τους ενδιαφέρει η αναστάτωση που προκαλούν στις οικογένειες των παιδιών. Ούτε  το αλαλούμ που θα δημιουργηθεί στα σχολεία με μετακινήσεις παιδιών σε άλλους τομείς και μετεγγραφές. Τους ενδιαφέρει μόνο η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους.

Τι κι αν χιλιάδες εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε λάστιχο  τρέχοντας σε  δύο, τρία μέχρι και πέντε σχολεία και χιλιάδες  μαθητές θα  αποτελούν πλέον τους νέους «εσωτερικούς πρόσφυγες» που αναζητούν την Ομάδα Προσανατολισμού, τον Τομέα και την Ειδικότητα της επιλογής τους; Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  πιστή στις  «εντολές»  του  μνημονίου με φανφάρες  και  επικοινωνιακά  τρυκ  απλά επιδιώκει  να  κρύψει  το  αποκρουστικό  πρόσωπο αυτής  της  πολιτικής.

Τα παραπάνω φαίνονται και στην νέα  προκήρυξη του υπουργείου για την  διάθεση εκπαιδευτικών στα ΔΙΕΚ,  όπου έχει εξαφανιστεί το « όσοι επιθυμούν» που υπήρχε την προηγούμενη χρονιά, υποτίθεται  για τους εκπαιδευτικούς  της διαθεσιμότητας γιατί δεν είχαν ακόμη συσταθεί οι καταργημένοι τομείς. Τώρα  αυτό το προσωρινό και το για «όσους το επιθυμούν» σε μια δομή της ‘’μη τυπικής εκπαίδευσης’’  έγινε μόνιμο και υποχρεωτικό φέτος.Τι να πει κανείς.

Όμως οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κύριε υπουργέ δεν είναι αριθμοί. Δεν μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη των μνημονιακών σας υποχρεώσεων.

Απαιτούμε άμεσα την επαναλειτουργία όλων των ολιγομελών  τμημάτων στα  ΕΠΑΛ, τόσο στην Αγιά όσο και στο 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας. Απαιτούμε  να  στηριχθεί  το  4Ο ΕΠΑΛ με την μεταφορά του σε  νέο  κτίριο με  όλους τους  τομείς του  και  τα  εργαστήρια του ώστε να  λειτουργήσει ομαλά  και το 13Ο Λύκειο.

Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΔΕ και στη «μη τυπική» εκπαίδευση.

Είναι στο χέρι μας συνάδελφοι μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας να ανατρέψουμε  αυτή την απόφαση για την κατάργηση-συγχώνευση  τομέων  τώρα.

Γιατί η πολιτική που εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς, υποβαθμίζει διαρκώς τη Δημόσια Εκπαίδευση και εκδιώχνει τους μαθητές από τα σχολεία δεν διορθώνεται αλλά ανατρέπεται!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ