ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΛΛΑΞΑΝ, ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ…

Ανακοίνωση της Ρ. Καραλαριώτου για το παζάρι

Τώρα που τελείωσε και η φετινή διοργάνωση του παζαριού της Λάρισας, ήρθε η ώρα να κάνουμε την πολιτική, και όχι μόνο, αποτίμησή του, όσον αφορά τη διοργάνωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής της πόλης.

Η νυν Δημοτική Αρχή, με τις παρατάξεις που την αποτελούν, τα προηγούμενα χρόνια ως αντιπολίτευση, ήταν «λάβροι» απέναντι στην πρώην δημοτική αρχή για τον τρόπο που γινόταν το παζάρι.

Καταγγέλλαν ότι δεν χρειαζόταν να πληρώνουμε «φίρμες» τραγουδιστές, καταγγέλλαν ότι το παζάρι λειτουργούσε παραπάνω ημέρες από ότι οι αποφάσεις ορίζουν και πολλά άλλα .  Φέτος, όπως και πέρυσι, ο εμπορικός κόσμος καταγγέλλει τον κ. Καλογιάννη για τα ίδια! Με άλλα λόγια, οι πρωταγωνιστές άλλαξαν, μα το παζάρι και οι καταγγελίες παρέμειναν ακριβώς οι ίδιες.

Η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη με φωτογραφικούς διαγωνισμούς επέλεξε τους «εργολάβους» του παζαριού αποκλείοντας κάθε μικροεπαγγελματία της Λάρισας που έχει ανάγκη να δουλέψει.

Συγκεκριμένα:

1) Με απόφαση της η Οικονομικήεπιτροπή στις 28-7-2016 καθόρισε τους όρουςδιακήρυξης για την εκμίσθωση του χώρου του Λούνα Παρκ της εμποροπανήγυρης για όλη την έκταση του χώρου 15.000 τ.μ περίπου . Η παράταξη μας ( και όχι μόνο) καταψήφισε το θέμα ζητώντας η εκμίσθωση του χώρου να γίνει τμηματικά και όχι για όλη τη έκταση, για να δώσουμε έτσι την δυνατότατα και σε μικρούς Λαρισαίους επαγγελματίες να συμμετάσχουν. Υπενθυμίζουμε ότι στον ανάδοχο που είχε μισθώσει το 2015 το χώρο του Λούνα-Παρκ, η δημοτική αρχή παραχώρησε δωρεάν την κεντρική πλατεία στις εορτές των Χριστουγέννων!!

2) Στις 14 Ιουλίου ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η «Τροποποίηση του κανονισμού διοργάνωσης λειτουργίας της εμποροπανήγυρης Λάρισας». Στο άρθρο 4 αναφέρει «ο εκτός της Εμποροπανήγυρης χώρος, ο οποίος βρίσκεται επί της νότιας πλευράς της, θα διατίθεται, σε μικροπωλητές και εμπόρους, οι οποίοι θα δομήσουν εκεί ένα παραδοσιακού τύπου παζάρι με τα δικά του χαρακτηριστικά… Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αιτηθεί για αριθμό θέσεων που δεν μπορεί να υπερβαίνει το25% των διαθεσίμων».Το καταψηφίσαμε( όπως και άλλοι  ) γιατί με αυτή την διάταξη η δημοτική αρχή δημιουργεί «εργολάβους του 25%» στο παζάρι. Γιατί δηλαδή ο κάθε πωλητής να μην παίρνει την θέση που θέλει και θα πρέπει ένας να είναι αυτός που «μοιράζει» τις θέσεις;

Αδιαφανείς και <κλειστές>  διαδικασίες . Τη στιγμή που ο κ.Καλογιάννης διακηρύσσει ότι «είναι πολλά τα λεφτά» και προχωράει σε μια πρωτοφανή διαφημιστική εκστρατεία (ιστοσελίδες , βίντεο στο διαδίκτυο, διαφημιστικές καταχωρήσεις στον έντυπο τοπικό τύπο) και μάλιστα σε μια εποχή που ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας αιμορραγεί , και με δυσκολία κρατάει ανοιχτά τα μαγαζιά τους προσπαθώντας να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας .

Τι έχει κάνει ο δήμος για τους εμπόρους δυο χρόνια τώρα;  Γιατί δεν έκανε μια αντίστοιχηαλλά και μεγαλύτερη καμπάνια στήριξης της τοπικής αγοράς;Γιατί δεν διοργανώνει σημαντικές δράσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, έτσι ώστε να προσελκύσει επισκέπτες και να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο της Λάρισας;Γιατί δεν ενέταξε – όπως προτείναμε – στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης την ανάπλαση και εκσυγχρονισμό της τοπικής αγοράς, που υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη στο επιμελητήριο;

Δυστυχώς την δημοτικήαρχή του κ. Καλογιάννη το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η είσπραξη 600.000 ευρω από το παζάρι.

Η δημοτική μας παράταξη  «Λάρισα –Νέα Αρχή»έχειξεκάθαρες θέσεις για την εμποροπανήγυρη και τις οποίες  έχουμε εκφράσει δημόσια.

Επιγραμματικά:

  1. Ο θεσμός του παζαριού είναι ιστορικός. Δεν υποστηρίζουμε την κατάργηση του, υποστηρίζουμε όμως  τον περιορισμό του και την διασύνδεση του με  το κέντρο της πόλης, με παράλληλες δράσεις.
  1. Η διάρκεια είναι επτάημέρες αυστηρά. Ο Δήμος για δεύτερη χρονιά παρανομεί
  1. Την δημοτική αρχή ενδιαφέρει μόνο το αισθητικό «λίφτινγκ» του παζαριού. Η παράταξή μας υποστηρίζει:

α) «Άνοιγμα» του παζαριού στους πωλητές και επαγγελματίες της Λάρισας κατά προτεραιότητα

β) Διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας   και

γ) αναβάθμιση της εικόνας και του προσανατολισμού της εμποροπανήγυρης

  1. Δράσεις στήριξης  και προβολής της τοπικής αγοράς όλο το χρόνο . Αν η δημοτική αρχή στήριζε με δράσεις τους επιχειρηματίες της Λάρισας 365 ημέρες το χρόνο, θα μειώνονταν και η όποια ζημιά από την λειτουργία του παζαριού
  1. Δράσεις για την προσέλκυση επισκεπτών την περίοδο των Χριστουγέννων

Ας ελπίσουμε πως του χρόνου η δημοτική αρχή θα δείξει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, όσον αφορά την λειτουργία του παζαριού. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι εκτός από το αγαπημένο τους παζάρι υπάρχει και η εμπορική αγορά της Λάρισας που στηρίζει την τοπική οικονομία και χιλιάδες θέσεις εργασίας .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ