ΣΟΚ: ΤΟ YAHOO ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΑ E-MAIL ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ!

 Στη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι το Yahoo!, έχοντας αποδεχθεί μυστικές εντολές από την NSA ή το FBI, κατασκεύασε το 2015 ειδικό πρόγραμμα με το οποίο παρακολουθούσε τα e-mail όλων των χρηστών του, προχώρησαν δύο πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, αποκάλυψη την οποία επιβεβαίωσε και τρίτη πηγή.

Ειδικοί του χώρου των παρακολουθήσεων εκτιμούν ότι η αποκάλυψη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη υπόθεση μιας αμερικανικής εταιρείας του διαδικτύου που εκούσια αποδέχεται την απαίτηση μυστικών υπηρεσιών να ελέγχει όλα τα εισερχόμενα e-mail, ενώ η συνήθης πρακτική είναι να ελέγχονται αποθηκευμένα μηνύματα ή να σκανάρεται μικρός αριθμός λογαριασμών σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των πρώην υπαλλήλων, οι εντολές που είχαν δεχθεί ήταν να ελέγχουν το σύνολο της εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για συγκεκριμένους χαρακτήρες, δηλαδή, μια φράση στο e-mail ή κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο, ενώ το πρακτορείο Reuters δεν κατόρθωσε να ανακαλύψει τι στοιχεία παρέδωσε η εταιρεία και αν οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προσεγγίσει κι άλλους παρόχους ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τον ίδιο λόγο.

Οι πρώην υπάλληλοι ανέφεραν ότι η απόφαση της CEO του Yahoo! Marissa Meyer να αποδεχθεί το αίτημα των μυστικών υπηρεσιών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας και οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής Ασφαλείας Πληροφοριών, Alex Stamos, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνος ασφαλείας στο Facebook. To Yahoo!, ενώπιον των αποκαλύψεων περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι «μια νομοταγής εταιρεία που υπακούει στους νόμους των ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες το Yahoo! είχε αποκαλύψει ότι στο παρελθόν είχε πέσει θύμα κλοπής πληροφοριών χρηστών του, από «κρατική υπηρεσία» σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ