ΟΙ 10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ «ΑΝΟΙΓΟΥΝ» ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ

Πρόκειται για τροφές που μπορεί από μόνες τους να μην είναι πολυθερμιδικές, αλλά είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνες» για την δίαιτα μας,  μια που «ανοίγουν» την όρεξη. 

1. Μουστάρδα

Η μουστάρδα αυξάνει την έκκριση σάλιου και γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να ενισχύει την όρεξη σας.

2. Κάρυ

Ο κουρκουμάς που είναι το βασικό συστατικό στο κάρυ και του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική κίτρινη απόχρωση χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική ως διεγερτικό της όρεξης καθώς και για την ενίσχυση του πεπτικού.

3.Τζίντζερ

Η πιπερόριζα (τζίντζερ) θεωρείται ιδανικό ορεξιογόνο για τα μικρά παιδιά. Επίσης  χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας και ως ενισχυτικό γεύσης στα φαγητά. Επιπλέον όμως  βοηθάει στην όρεξη. Από την άλλη πλευρά πρέπει να επισημάνουμε- για να είμαστε δίκαιοι- πως το ginger θεωρείται ότι επιταχύνει το μεταβολισμό  , επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με μέτρο στη δίαιτα σας.

4. Αλκοόλ

Ένα ποτηράκι κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό πριν από το γεύμα μπορεί να αυξήσει την όρεξη σας και να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Προτιμήστε να πιείτε το κρασί μαζί με το φαγητό (προς το τέλος) ή μετά το φαγητό γιατί έτσι δεν θα φάτε παραπάνω και επιπλέον δεν θα σας «χτυπήσει» και στο κεφάλι. Το αλκοόλ  πυροδοτεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι με αποτέλεσμα αυτό να είναι έτοιμο να αφομοιώσει αμέσως μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

5. Αλάτι

Το αλάτι θεωρείται ενισχυτικό της όρεξης και αυτός είναι και ο λόγος που τα αλμυρά σνακ είναι πολύ εθιστικά και συχνά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε.  Επιπλέον η ζάχαρη επιδρά σε συγκεκριμένους αισθητήρες κορεσμού που σχετίζονται με το γλυκό ή το αλμυρό αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε κορεσμό π.χ. για γλυκό, αλλά να θέλετε να φάτε επίμονα κάτι αλμυρό.

 6. Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι η τροφή εκείνη που ανεβάζει άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα και έπειτα τη ρίχνει απότομα και ως εκ τούτου το άτομο θέλει περισσότερη ζάχαρη για να έχει πάλι το ευχάριστο απότομο ανέβασμα της γλυκόζης.

7. Γλυκάνισο

Οι τροφές που περιέχουν γλυκάνισο όπως το ψωμί ή τα κουλουράκια με γλυκάνισο και ούζο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή μια που το ούζο περιέχει πάνω από 40% αλκοόλ.

8. Ψωμί

Τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα λευκά μακαρόνια, όταν καταναλώνονται σε ποσότητα και με μεγάλη συχνότητα οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων. Για να αποφευχθεί η αυξημένη επιθυμία για περισσότερους υδατάνθρακες καλό είναι να καταναλώνονται αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το άγριο ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης και το ψωμί ολικής άλεσης.

9. Τηγανιτά 

Τόσο εξαιτίας του προκλητικού αρώματος που έχουν όσο τηγανίζονται, όσο και εξαιτίας της τραγανή τους υφής.  

10. Τροφές με μονογλουταμινικό νάτριο (MSG).

Αποτελεί σύνηθες συντηρητικό τυποποιημένων τροφών όπως τα πατατάκια, τα κράκερ, το κινέζικο φαγητό και τα έτοιμα γεύματα εμπορίου.

imommy.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ