ΤΡΕΛΟ: Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΗΡΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΑΛΛΑ…

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Saimir Tahiri, είπε ότι η Αλβανία είναι η μόνη χώρα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που διαθέτει αμιγώς ηλεκτροκινούμενα περιπολικά στο στόλο της Αστυνομίας.

Με την παρουσίαση δε των προδιαγραφών του μικρού στόλου της, αποτελούμενου από VW e-Golf, ο Tahiri υπενθύμισε στο ακροατήριό του ότι τα αυτοκίνητα δεν θα κάψουν «ούτε μια σταγόνα καυσίμου».

Ωστόσο, η ιστορία αυτή έχει και τη φαιδρή πλευρά τηςη Αλβανία δεν διαθέτει δίκτυο φόρτισης, έστω και περιορισμένο πουθενά στην επικράτειά της. Δεν μπορείτε να βρείτε πρίζα ταχείας φόρτισης ούτε σε βενζινάδικο ούτε σε ειδικό σποτ μέσα στην πόλη, όπως αναφέρει το πρακτορείο AP.

H αλβανική Αστυνομία έχει –φυσικά- έτοιμη τη λύση. Θα τα φορτίζει «αμολώντας μπαλαντέζα» από το αστυνομικό τμήμα. Ή περίπου, τέλος πάντων! Κάθε ηλεκτροκίνητο περιπολικό οφείλει να επιστρέψει στο τμήμα όταν πέσει χαμηλά το επίπεδο φόρτισής του για να επαναφορτιστεί στον ειδικό σταθμό που θα υπάρχει σε καθένα από αυτά.

Να συμπληρώσουμε ότι VW e-Golf διαθέτει επίσης στο στόλο της η Αστυνομία της Κάτω Σαξωνίας, στη Γερμανία, που αριθμεί επτά αυτοκίνητα.

Η εκτιμώμενη αυτονομία του e-Golf είναι από 130 έως 190 km, ανάλογα με το στιλ οδήγησης και την οδηγική διαμόρφωση που έχει επιλέξει ο οδηγός. Τη μάξιμουμ αυτονομία την πετυχαίνει στην πιο οικολογική ρύθμιση λειτουργίας Eco+, οπότε η ισχύς περιορίζεται στους 75 ίππους και η μάξιμουμ ταχύτητα στα 90 km/h, με ταυτόχρονη απενεργοποίηση του κλιματισμού και μείωση της απόκρισης στο γκάζι.

Πάντως, υπάρχει ακόμη ένα πιο φαιδρό –ή/και απογοητευτικό στοιχείο στην είδηση. Η Αλβανία διαθέτει ηλεκτρικά περιπολικά –έστω και χωρίς δίκτυο φόρτισης- ενώ στη χώρα μας, της Φαιδράς Πορτοκαλέας, αμφιβάλλουμε εάν έχει περιέλθει στη γνώση της ότι υπάρχουν και τέτοια.

drive.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ