ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σε διακοπή της κυκλοφορίας της προχώρησε το Σάββατο η μεγαλύτερη εφημερίδα της ουγγρικής αντιπολίτευσης Nepszabadsag. Η διακοπή αυτή ενισχύει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα υπό καθεστώς διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Εκπρόσωποι της σύνταξης της εφημερίδας δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο (AFP) ότι οι δημοσιογράφοι που είχαν προετοιμάσει άρθρα για την έκδοση της Δευτέρας, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα γραφεία της εφημερίδας και έλαβαν επιστολές που τους πληροφορούσαν για τη διακοπή της έκδοσης.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ… φυσικά θα πουν ότι πρόκειται για οικονομικού χαρακτήρα απόφαση, αλλά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στην ερευνητική δημοσιογραφία και στην ελευθερία του Τύπου. Η Nepszabadsag αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο όμιλο του ποιοτικού Τύπου στην Ουγγαρία που προσπαθεί να υπερασπισθεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την δημοκρατία , την ελευθερία της έκφρασης και την ανεκτικότητα».

Η Nepszabadsag, του ομίλου Μediaworks είναι πρώτη σε κυκλοφορία στη χώρα και σφοδρός επικριτής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και της αντι-μεταναστευτικής του πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος αναφέρει ότι η διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας έγινε εξαιτίας οικονομικών λόγων και ότι αυτή θα διαρκέσει μέχρι τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός «νέου concept».

Αναφερόμενη στη διακοπή της έντυπης έκδοσης αλλά και της λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τον Τύπο» και κάλεσε σε διαδήλωση στα γραφεία της εφημερίδας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγορείται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης προς όφελός του. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλα μερίδια ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης έχουν αγορασθεί από ολιγάρχες που πρόσκεινται στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με τους επικριτές του.

cnn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ