1050 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ακολουθώντας το παράδειγμα Μουσείων διεθνώς, βγήκε για μία εβδομάδα από το κτιριακό του κέλυφος και υλοποίησε θεματικά εργαστήρια για σχολικές ομάδες στο χώρο του Παζαριού.

“Εμπνεόμαστε από το παραδοσιακό αγγειοπλαστείο και δημιουργούμε” ήταν το θέμα του προγράμματος, με τα παιδιά να συμμετέχουν δημιουργώντας αριστουργήματα.

Αναδεικνύοντας γι’ ακόμη μια φορά την εκπαιδευτική διάσταση του σύγχρονου Μουσείου, υλοποίησε την εκπαιδευτική αυτή δράση, μ’ ένα θέμα που άπτεται του παραδοσιακού βίου και με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα παράδοσης και τοπικής ιστορίας.

Άλλωστε, το αντικείμενο ενασχόλησης του Μουσείου σχετίζεται άμεσα με το θεσμό του παζαριού, πράγμα που συνειδητοποίησαν οι μαθητές, καθώς οι ίδιοι, μέσα από συζήτηση,  οδηγούνταν στο συμπέρασμα πως η λέξη κλειδί που συνδέει το Λαογραφικό Μουσείο με το παζάρι είναι η Παράδοση.

Τα παιδιά, μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου, έπαιρναν πληροφορίες για το παραδοσιακό επάγγελμα του αγγειοπλάστη, όπως και για τον τρόπο με τον οποίο κεραμικά στοιχεία, διακοσμούσαν τόσο τα νεοκλασικά, όσο και τα παραδοσιακά σπίτια.

pazari2Στη συνέχεια, το καθένα βιωματικά προσέγγιζε την τεχνική της αγγειοπλαστικής κατασκευάζοντας κεραμοπλαστικά διακοσμητικά παλιών σπιτιών, ακροκέραμα, επιτοίχιες ροζέτες και διακοσμώντας πιάτα με κεραμικές ψηφίδες, χαρακτηριστικό στολίδι των παραδοσιακών σπιτιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Συνολικά, στα εργαστήρια του Μουσείου, συμμετείχαν 1050 μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από τα εξής σχολεία: 21ο, 38ο, 32ο, 25ο, 42ο, 10ο, 26ο, 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Σχολή Καραβάνα, 1ο Γυμνάσιο Λάρισας, 4ο ΕΠΑΛ και Ειδικό Σχολείο Λάρισας.

Στη δράση, έδωσε το παρόν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Τσιλιμίγκας, μέλη του Συλλόγου, η Εφόρος του ΣΕΟ Λάρισας καθώς και οι Υπεύθυνες σχολικών δραστηριοτήτων της Α/Βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Υπεύθυνη και το προσωπικό του Μουσείου με τη συνδρομή μελών του ΣΕΟ Λάρισας και εθελοντών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ