ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανακοίνωση – καταγγελία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Καταγγέλλουμε τα εργοδοτικά εγκλήματα στα εκκοκκιστήρια που μέσα σε 3 μέρες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργαζόμενου οδηγού 48 χρονών κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης βαμβακόσπορου σε εκκοκκιστήριο στο δήμο Σοφάδων και τον ακρωτηριασμό συναδέλφου στην πρέσα εκκοκκισμού τριών δακτύλων σε εκκοκκιστήριο στη περιοχή των Φαρσάλων.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την απουσία ελέγχου για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και την υποστελέχωση των όποιων υπηρεσιών και μηχανισμών ελέγχου.

Γνωρίζουν στην κυβέρνηση και το Υπ. Εργασίας την τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς που υπάρχει κατά τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου και απαιτούμε άμεσα να παρθούν μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

Τα στοιχεία από τη χρήση 2014-2015 δείχνουν αύξηση των κερδών της εργοδοσίας στα 13,1 εκ. ευρώ και συγκέντρωση του κλάδου σε λιγότερες επιχειρήσεις.

Αποδεικνύεται και με αυτό τον τραγικό τρόπο ότι η ανάκαμψη των κερδών τους δε συμβαδίζει με δικαιώματα ακόμα και με την ίδια τη ζωή των εργαζομένων .

Η προώθηση των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων και η «δίκαιη» ανάπτυξη έχουν ως στόχο να αυγαταίνουν τα κέρδη της εργοδοσίας, των εμποροβιομηχάνων από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχομεσαίων αγροτών.

Η κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας και τα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση, εργοδοσία και κουαρτέτο σημαίνουν για τους εργαζόμενους εντατικοποίηση και ατελείωτες ώρες δουλειάς, θυσία των μέτρων ασφάλειας και του οκταώρου που εκτός των άλλων αυξάνουν και τους κινδύνους, στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.

Γι’ αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε η αιτία είναι ότι κριτήριο για τους εργοδότες είναι τα κέρδη τους. Τα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγειάς των εργαζομένων αποτελούν κόστος, αυτό είναι το εμπόδιο, αυτό φταίει και όχι «η κακιά η ώρα».

Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα, να απαιτήσουμε μέτρα πρόληψης, προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στα εκκοκκιστήρια σε κοινό μέτωπο με τους αγρότες και τους οδηγούς που και αυτών οι ζωές κινδυνεύουν στο χώρο του εκκοκκιστηρίου.

Να διεκδικήσουμε όσα μας αφαίρεσαν τα τελευταία χρόνια, την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που ματώνουν τις ζωές μας, την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της Κλωστοϋφαντουργίας που υπάγονται και οι εργαζόμενοι στα εκκοκκιστήρια.

Να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ