Πραγματοποιείται στη Λάρισα την Παρασκευή και το Σάββατο και τελεί υπο την αιγία της εθνικής επιτροπής της UNESCO
Η ιδιαίτερη σημασία του προγράμματος «η Πόλη που Μαθαίνει» αλλά και της 2η Διεθνούς Συνδιάσκεψης με θέμα η 2η Διεθνής Συνδιάσκεψη «Η Πόλη που Μαθαίνει 2016 – Αναζητώντας κοινές δράσεις σε περίοδο κρίσης», που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λάρισα, (αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» – Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Βιόπολις, Μεζούρλο) αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου των διοργανωτών.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θαν. Παιδής, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θαν. Νασιακόπουλος, ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, αναφέρθηκαν στη Συνδιάσκεψη και στην άριστη συνεργασία των φορέων με στόχο τη δια βίου μάθηση.
Ειδικότερα, όπως τονίστηκε «Η πόλη που μαθαίνει» είναι ένα καινοτόμο σχέδιο που έχει σκοπό την εδραίωση μιας κουλτούρας μάθησης καθ’ ολη τη διάρκεια της με ισότιμη πρόσβαση για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, την προαγωγή της μάθησης και στο χώρο εργασίας, την επέκταση της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών μάθησης. Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες μάθησης, οι πολίτες αναβαθμίζουν γνώσεις και δεξιότητες, αναπτύσσουν κριτική σκέψη, επιδιώκουν την ενεργό συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Επομένως, η δημιουργία ευκαιριών για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη των πολιτών είναι ίσως η απάντηση για την αντιμετώπιση της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία.
Μέσα σε 2 χρόνια η Λάρισα ως πόλη που μαθαίνει οργάνωσε ή πήρε μέρος σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, συναντήσεις και εργαστήρια σχετικά με τη δια βίου μάθηση.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2016 η πόλη της Λάρισας είναι η πρώτη Ελληνική πόλη που έγινε μέλος του Παγκόσμιου δικτύου της UNESCO «οι πόλεις που μαθαίνουν» (Global Network of Learning Cities – UNESCO).
Μετά την επιτυχία του 1ου συνεδρίου στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στη Δια Βίου Μάθηση με διεθνείς συμμετοχές (Λάρισα 2015), πραγματοποιείται στην πόλη μας η 2η Διεθνής Συνδιάσκεψη «Η Πόλη που Μαθαίνει 2016 – Αναζητώντας κοινές δράσεις σε περίοδο κρίσης» στις 14 & 15 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ, την Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σύγχρονες προσεγγίσεις στο πεδίο της δια βίου μάθησης από έγκριτους Έλληνες και ξένους επιστήμονες (Ted Fleming, Αλέξης Κόκκος), για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προώθηση της κουλτούρας μάθησης στις τοπικές κοινωνίες, να γνωρίσουν καλές πρακτικές βραβευμένων πόλεων που μαθαίνουν (Swansea και Cork) καθώς και τα προγράμματα όλων των ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO «Οι πόλεις που μαθαίνουν».
Κατά τη διάρκεια των ομάδων εργασίας οι σύνεδροι και οι κοινωνικοί φορείς θα ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και θα διερευνήσουν μέσα από ανοικτό διάλογο πιθανότητες συνεργασίας πάνω σε κοινά σχέδια. Η άμεση αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα διευκολύνει τη συν-διαμόρφωση ενός εθνικού δικτύου καλών πρακτικών σχετικά με την ανάπτυξη της «Πόλης που Μαθαίνει». Παράλληλα θα αξιολογήσει τη μέχρι τώρα πορεία του έργου που έχει πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λάρισας και πανελλαδικά. Ο ενεργός διάλογος θα ενθαρρύνει και θα ενισχύσει την προσπάθεια πολιτών και φορέων να προωθήσουν την ενεργό μάθηση σε όλα τα επίπεδα ως σημαντικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία.
Στην είσοδο του συνεδρίου και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα παρουσιάζουν το έργο τους δημοτικοί και κοινωνικοί φορείς που συμμετέχουν με τις δράσεις τους στην Πόλη που Μαθαίνει.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων Δημ. Δεληγιάννης και Αλεξ. Μπατζανούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016
16.00 – 16.45 Εγγραφές
16.45 – 17.00 Έναρξη – Καλωσόρισμα
Αλέξανδρος Μπατζανούλης, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων
Ιωάννης Στεφανίδης, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
17.00 – 18.30 Παρουσίαση – Συζήτηση
Συντονιστές: Όλγα Τσιούρβα, Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας – Θεοδώρα Κάλλα, πρόεδρος του ομίλου UNESCO Λάρισας
Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
“Συλλογικοί φόβοι και συλλογικές δράσεις στην εποχή της αβεβαιότητας”
Konstantinos Pagratis, Επιστημονικός συνεργάτης (Εκπαίδευση
Ενήλικων), Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης της UNESCO
“Παγκόσμιο Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν – Η σύλληψη της ιδέας και οι επιπτώσεις αναφορικά με τη Δια Βίου Μάθηση για όλους“
18.30 – 18.45 Διάλειμμα – καφές
18.45 – 20.15 Εμπειρίες Ευρωπαϊκών Πόλεων
Παρουσίαση – Συζήτηση
Συντονιστής: Αθανάσιος Παιδής, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού & Διά Βίου Μάθησης
Judith James, Υπεύθυνη Περιφερειακής Στρατηγικής για τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, Πανεπιστήμιο του Swansea “Η μάθηση στη πόλη του Swansea:Πρακτικές Διαχείρισης“
Ciaran Lynch, Μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ενηλίκων της πόλης του Cork “Cork: Το ταξίδι μιας πόλης προς τη Δια Βίου Μάθηση“
20.15 – 20.45 Χαιρετισμοί
Εκπρόσωπος Υπουργείου Παιδείας Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής της UNESCO
Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Γεώργιος Κωτσός, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας
Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»
Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων
20.45 – 21.15 Δεξίωση υποδοχής
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016
09.30 – 11.00 Παρουσίαση – Συζήτηση
Συντονιστής: Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων Ted Fleming, Επικεφαλής του τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας “Μεταλλάσσοντας τις πόλεις μέσω της μάθησης και της εκπαίδευσης των ενηλίκων“
11.00 – 11.30 Διάλειμμα – καφές
11.30 – 13.00 Παρουσίαση – Συζήτηση
Συντονιστής: Απόστολος Μπάρλος, Πρώην Παιδαγωγικός Σύμβουλος ΣΔΕ Θεσσαλίας
Αλέξης Κόκκος, Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ε.Α.Π., Πρόεδρος Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων “Επιδίωξη μαθησιακών στόχων: Αξιοποιώντας τη συνέργεια“
13.00 – 14.15 Ελληνικές πόλεις και το δίκτυο “Learning Cities” της UNESCO –
Συζήτηση
Συντονιστής: Δημήτρης Φεγγίτης, Οικονομολόγος, Υπεύθυνος γραφείου Θεσσαλίας ΕΕΤΑΑ
Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων “Λάρισα, η Πόλη που Μαθαίνει: Ένα Αυτόδιοικητικό Πείραμα“
Ευθυμία Λεβέντη, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Τρικκαίων
“Αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς στις έξυπνες πόλεις. Η πιλοτική εφαρμογή του citymobil 2 στην πόλη των Τρικάλων“
Μαρία Μπουλμπούλη, ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Δήμου Λέσβου.
“Η Λέσβος των Αξιών, της Αλληλεγγύης, του Πολιτισμού και της Μάθησης“
Σοφία Μπιτζίδου – Σαρακενίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού και Διά Βίου Μάθησης Δήμου Σερρών
“Διά Βίου Μάθηση στον Δήμο Σερρών“
14.15 – 15.15 Ελαφρύ γεύμα
15.15 – 16.30 Δια Βίου Μάθηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση – Συζήτηση
Συντονιστής: Γιώργος Σούλτης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Διοίκησης & Ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Μιχάλης Χριστάκης, Ειδικός Επιστήμονας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»
“Στρατηγικός Σχεδιασμός για τη Δια Βίου Μάθηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση“
Ροδάνθη Μπακοβασίλη, προϊσταμένη τμήματος Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας και Δ.Β.Μ. Δήμου Αθηναίων “ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Χώρος μάθησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού για ολόκληρη τη γειτονιά“
Τελίδης Αναστάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Εντεταλμένος για Δράσεις Παιδείας
“Η Δια Βίου Μάθηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης ως μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων“
* Θανάσης Σαρακίνος, Εμπειρογνώμονας ΔΒΜ, Αντιπρόεδρος Επιτροπής ΔΒΜ Δήμου Θέρμης
“Η εμπειρία από τη λειτουργία της επιτροπής ΔΒΜ στο Δήμο Θέρμης“
16.30 – 17.30 Ομάδες κριτικής αλληλεπίδρασης
Ομάδα εργασίας I (εκπρόσωποι φορέων)
Συντονιστές: Νίκος Πουτσιάκας, Κοινωνιολόγος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Θεσσαλίας – Βασιλική Τσιάτα, Κοινωνιολόγος, Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης Ν. u923 Λάρισας “ΟΡΦΕΑΣ’’ Ομάδα εργασίας II (σύνεδροι)
Συντονιστές: Πασχαλίνα Κόζυβα, πρώην Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, συντονίστρια δικτύου πρόληψης & αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας & εκφοβισμού – Δημήτρης Κολοκοτρώνης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Λάρισας, Πρόεδρος ΕΕΠΕΚ
Ομάδα εργασίας III (σύνεδροι)
Συντονιστές: Άρτεμις Παπαδημητρίου, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Λάρισας – Μαργαρίτης Ντούμος, Διευθυντής 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Λάρισας
Ομάδα εργασίας IV (σύνεδροι)
Συντονιστές: Γιώργος Τράντας, Διευθυντής 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ Φυλακών) Λάρισας, Πρόεδρος του Συλλόγου για το σωφρονισμό και την επανένταξη «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Λάρισας – Βαγγέλης
Κυριτσάκας Α/Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, υποψ. Διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας
17.30 – 17.45 Διάλειμμα – καφές
17.45 – 18.15 Συμπεράσματα ομάδων εργασίας (παρουσιάσεις από εκπροσώπους ομάδων αλληλεπίδρασης)
18.15 – 18.45 Συμπεράσματα – Σχολιασμός Συνδιάσκεψης – Επόμενα Βήματα
Αναφορικά με τις παράλληλες δράσεις και τα ενημερωτικά περίπτερα που θα πλαισιώσουν τη Συνδιάσκεψη, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους οι εξής:
Στην 1η στάση «Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση» θα συμμετέχουν οι ακόλουθοι Φορείς:
1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Λάρισας
2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ Φυλακών) Λάρισας
Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων της ΕΞΟΔΟΥ
Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου Ελασσόνας
Κέντρο Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Λάρισας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας Κ. Μ. Κούμας.
Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ της ΓΣΕΕ
ΙΜΕ ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ
T.D. SEMINA, Εργαστήριο Κοινωνιολογίας – “Μαθαίνω πώς ν΄ αγαπάω να μαθαίνω”.
Στην 2η στάση «Πολιτισμός & Τέχνες μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις»
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Σύλλογος Σκακιστών Λάρισας
Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Artfools
Νουτοπία – Σύλλογος για την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών
Στην 3η στάση «Κοινωνικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικά προγράμματα για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες»
Δομή Γιάννουλης του Παραρτήματος Α.μεΑ. “Ο Αριστεύς” Λάρισας, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.)
Κέντρο Πρόληψης Ο.ΚΑ.ΝΑ.- Εργαστήρι Ζωής
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας
Ενεργοί Πολίτες Λάρισας
Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης Λάρισας (ΙΨ.Α.)
Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Ν. Λάρισας
Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Αυτόνομα ενημερωτικά περίπτερα
Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ)
Δήμος Λαρισαίων
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο
Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Αστεροσκοπείο Λάρισας «Αριστεύς»
Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί
Συμβουλευτικός Σταθμός
Κέντρα Ανοιχτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων (ΚΑ.Π.Η)
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) & ΚΔΑΠμεΑ
Πρόγραμμα Ανακύκλωσης – Θέλουμε τη γειτονιά μας πεντακάθαρη
Λέσχες Πολιτισμού
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Δράσεις Πολιτισμού.