ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου

Το τελευταίο διάστημα πολλά Δημοτικά Συμβούλια, όπως και του Δήμου Τυρνάβου, καθώς και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης –  Αποχέτευσης   (ΕΔΕΥΑ)    εκδίδουν     ψηφίσματα    όπου αντιτίθενται στην εμπορευματοποίηση της παραγωγής και διάθεσης νερού,

λόγω της ένταξης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπου δεν διασφαλίζεται όπως λένε, ο δημόσιος χαρακτήρας των.

Τώρα τους πήρε το νερό από τα μπατζάκια, τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους της ΕΔΕΥΑ, ενώ όταν ψήφιζαν πριν ένα χρόνο, το τρίτο μνημόνιο οι ομοϊδεάτες τους κυβερνητικοί και μη, των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, δεν κατάλαβαν ότι προωθείται η πώληση σημαντικού τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ  σε μονοπωλιακούς εγχώριους και ξένους ομίλους;

Δεν γνωρίζουν, ότι διαχρονικά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το νερό, που έχει συνδιαμορφωθεί με όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, όπως και της χώρας μας, προωθεί την εμπορευματοποίηση και την απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων;

Πριν λίγους μήνες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση, εξειδικεύεται και προσαρμόζεται η πολιτική υδάτων της Ελλάδας με την οδηγία 2000/60/ΕΚ, δηλαδή της ευρωενωσιακής νομοθεσίας, που αναφέρεται στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού και εξασφαλίζει κέρδη στο κεφάλαιο. Με αυτή την οδηγία, επιβάλλεται υποχρεωτικά νέο χαράτσι, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» στα τιμολόγια ύδρευσης των νοικοκυριών και της άρδευσης της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της «προστασίας των υδάτων» και της δήθεν «εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος». Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι υπογράφοντες τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων και τους πήρε όψιμα ο πόνος, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα;

Βέβαια η εμπορευματοποίηση του νερού μπορεί να προχωρήσει κερδοφόρα για τα μονοπώλια, ακόμα και να διατηρηθούν τα δίκτυα διανομής υπο δημόσιο ή δημοτικό έλεγχο, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ιδιωτικοποίηση όλων των άλλων κερδοφόρων πλευρών της διαχείρισης νερού, από τη συντήρηση των δικτύων μέχρι την κατασκευή τους. Συγχρόνως όμως η ανταποδοτικότητα και η έλλειψη χρηματοδότησης θα μεταφέρουν στις πλάτες των λαϊκών καταναλωτών το σύνολο των βαρών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Τυρνάβου ήταν μπροστά στους αγώνες που έγιναν το 2011 και μετά, για τα χαράτσια στο νερό που επέβαλλε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (ΠΑΣΟΚ) σε Αμπελώνα και Αργυροπούλι.

Αντιμετωπίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό, η διαχείριση του οποίου προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει, μόνο με την προϋπόθεση ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, όπου οι υδάτινοι πόροι, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, οι υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Τυρνάβου δεν ψήφισε το προτεινόμενο από την Δημοτική Αρχή ΣΥΡΙΖΑ ψήφισμα, γιατί θεωρεί ότι η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που τη στηρίζει, θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ότι παλεύει δήθεν για παραμονή των ΔΕΥΑ σαν δημόσιους οργανισμούς.

Θα αγωνιστεί:

Για την κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού και την επιβολή του νέου χαρατσιού του λεγόμενου «περιβαλλοντικού τέλους».

Για πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες σε νερό.

Για να μη γίνει καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες, σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ