ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΗΤΗ Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τη δωρεά 17 έργων σπουδαίου χαράκτη ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Αφιερωμένη στην πολυσχιδή προσωπικότητα ενός εκ των μεγαλύτερων δωρητών της Λάρισας, του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα και με επίκεντρο της ιδιότητά του ως συλλέκτη έργων τέχνης ήταν η εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τρίτη από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα,

OLYMPUS DIGITAL CAMERAστο Αμφιθέατρο της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. και στο πλαίσιο του αφιερώματος με θέμα «Οι συλλογές έργων τέχνης ως προέκταση της προσωπικότητας του συλλέκτη».

«Στο πρόσωπο του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα αναγνωρίζουμε την ικανότητα του δωρητή να βλέπει στο μέλλον, καθώς η δωρεά του δεν αποσκοπούσε στην υστεροφημία του, αλλά έβλεπε το μέλλον και την πολιτιστική εξέλιξη της πόλης», τόνισε σε σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Απόστολος Καλογιάννης.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, με μια μεστή ομιλία, έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην τεράστια προσφορά αλλά και την προσωπικότητα του Γ. Ι. Κατσίγρα, με αναφορές σε ντοκουμέντα που αφορούσαν σε αλληλογραφία του δωρητή με την τότε δημοτική αρχή του αείμνηστου δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη έως και την τελική αποδοχή της δωρεάς και τη δημιουργία της Πινακοθήκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στο έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου γιατρού και συλλέκτη, ενώ αίσθηση προκάλεσε και σχετική αναφορά της Αντιπροέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και συντονίστριας της εκδήλωσης Άννυς Ψάρρα-Περίφανου, η οποία ανακοίνωσε τη δωρεά 17 έργων του Λ. Ορφανού, ενός από τους σημαντικότερους χαράκτες, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Αναλυτικά οι ομιλητές και τα θέματα που διαχειρίστηκαν είχαν ως εξής:

Νικόλαος Παπαθεοδώρου (Ιατρός), «Ο Γεώργιος I. Κατσίγρας ως προσωπικότητα και ιατρός»

Συραγώ Τσιάρα (Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης) «Ο συλλέκτης Γεώργιος Κωστάκης και η συλλογή ρωσικής πρωτοπορίας στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης»

Κωνσταντίνος Δάμτσας (μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου), «Η δωρεά του Α.Κ. Δάμτσα στον Δήμο Βόλου»

Χρύσα Δραντάκη (Κοινωνιολόγος Τέχνης, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, επιμελήτρια του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα) «Εκλεκτικές συγγένειες των δύο συλλεκτών και δωρητών Γ.Ι. Κατσίγρα και Αλ. Κ. Δάμτσα στο πλαίσιο μιας τυπολογίας των συλλεκτών».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ