ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συνέντευξη τύπου με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με το αίτημα διεκδίκησης έκτακτης επιδότησης ύψους 1.000 ευρώ για τους απολυμένους της αλυσίδας Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ, αλλά και την ανεργία που χτυπά τον κλάδο του εμπορίου παραχώρησαν την Παρασκευή σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας.

Περιγράφοντας απογοητευτική εικόνα του εμπορίου και «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και παρουσία και εκπροσώπων των πρώην εργαζομένων των Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ οι συνδικαλιστές απηύθυναν κάλεσμα για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ σχετική σύσκεψη για τους απολυμένους του κλάδου του εμπορίου θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΛ τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Όσον αφορά στους απολυμένους της γνωστής αλυσίδας Σ/Μ, που 2,5 χρόνια μετά το κλείσιμο της επιχείρησης παραμένουν ουσιαστικά «στον αέρα», η εξέλιξη περιορίζεται στις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας πως η διαδικασία βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης αφού έχει υπογραφεί και απομένει η δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Το θέμα πάντως απασχολεί σημαντική μερίδα των πρώην εργαζομένων καθώς τίθενται ζητήματα για κείνους που θα λάβουν το βοήθημα, αφού όροι και προϋποθέσεις εξαιρούν μεγάλο ποσοστό των απολυμένων, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σύσκεψη που ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 24/10, στις 9 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο.

Σημειώνεται πως ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, απέναντι στην τραγική όπως χαρακτηρίστηκε κατάσταση των ανέργων, διεκδικεί, αφενός άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και αφετέρου μέτρα περιορισμού της ανεργίας, όσο γίνεται μέσα στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα διεκδικεί μεταξύ άλλων:

Μέτρα προστασίας των ανέργων
• Να δοθεί άμεσα σε όλους τους ανέργους, έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ.
• Κάθε απολυμένος-νη να γράφεται στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ και να επιδοτείται χωρίς άλλη προϋπόθεση με το 80% του βασικού μισθού των 751 ευρώ που διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα, για όλη την διάρκεια της ανεργίας του. Το επίδομα ανεργίας να αυξηθεί στα 500 € και να επιμηκυνθεί για ένα έτος ακόμα.
• Να γράφονται στον ΟΑΕΔ και να επιδοτούνται με το επίδομα ανεργίας των 500 € όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λυκείων, όπως και κάθε άνεργος που αναζητούν και δεν βρίσκουν εργασία. Να επεκταθεί και στους αυτοαπασχολούμενους που έμειναν άνεργοι, όπως και στους περιστασιακά εργαζόμενους, όσο διαρκεί η ανεργία.
• Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
• Υπολογισμός όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν 2 χρόνια άνεργοι και έχουν 4.050 ένσημα.

Για την πληρωμή των απλήρωτων εργαζόμενων:
• Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σε όλες τις επιχειρήσεις, επιβολή αυστηρών μέτρων για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
• Για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, να δικαιούνται βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, όπως αυτοί που είναι σε επίσχεση εργασίας.
• Σε περίπτωσης πτώχευσης επιχειρήσεων, να επανέλθει το παλιό καθεστώς πληρωμής των εργαζόμενων κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Κλείνοντας οι συνδικαλιστές απηύθυναν νέο κάλεσμα για συμμετοχή στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2/11, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Ειρήνη Παπουτσή

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ