Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Τιμήθηκαν Μίμης Μπουκουβάλας και Αντώνης Βρατσάνος

Μνήμες ιστορικές για την απελευθέρωση της,  από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, ανέσυρε η πόλη της Λάρισας, κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο δήμος Λαρισαίων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης, με την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

apel5και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σχολείων της Λάρισας.

Ειδικότερα, κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης και της εισόδου του ιππικού του ΕΛΑΣ στην πόλη, με τον θρυλικό καπετάνιο Μίμη Μπουκουβάλα να ηγείται. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Λαρισαίων επιφύλαξε και μία είδηση:  ο Δήμος Λαρισαίων, με έγγραφό του προς το υπουργείο Πολιτισμού ζητά στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής, να συμπεριλάβει και αρχαιότητες που εκλάπησαν από τη Λάρισα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο δήμαρχος, σύμφωνα με μαρτυρίες από δημοσιεύματα, αναφορές και γραπτές πηγές, κατά την περίοδο της apel4Γερμανικής κατοχής εκλάπησαν μια σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγαλματα (π.χ. γυναικείο άγαλμα ύψους 0,70μ περίπου, είχε ζητήσει και είχε λάβει ο Γερμανός Διοικητής Λάρισας Κόλλεραπό τον τότε νομάρχη). Επίσης έχουν κλαπεί από την τότε Δημοτική βιβλιοθήκη συλλογές αρχαίων, ρωμαικών και Βυζαντινών νομισμάτων καθώς και ένα σπάνιο βιβλίο, το οποίο πιθανολογείται ότι είναι ήταν η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Επίσης ο κ. Καλογιάννης μίλησε για σημαντικές κλοπές και καταστροφές που έγιναν στις Συναγωγές, στη βιβλιοθήκη της Ισραηλίτικης κοινότητας κ.α.

Μετά το δήμαρχο μίλησαν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων καθώς και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Ακολούθως μέσω των οδών Βενιζέλου, Παπαναστασίου και Πολυκάρπου  με προπομπό τη Φιλαρμονική του Δήμου και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών δημοτικών σχολείων της πόλης, οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις έφτασαν στο Ηρώο της πόλης.

apel3Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε,  η δημοτική σύμβουλος κ. ΑννυΨάρρα, με ομιλία της αναφέρθηκε στην επέτειο της απελευθέρωσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ξημερώνει η 23η Οκτωβρίου .Η Λάρισα ξυπνάει με τις καμπάνες των εκκλησιών .Ο καπετάν Μπουκουβάλας περιγράφει ‘’ Δεν προφτάσαμε να μπούμε στα πρώτα σπίτια και ξεχύθηκε έξαλλος ο κόσμος .Προχωρούμε με δυσκολία …ραίνουν με λουλούδια τους καβαλάρηδες , πολλοί αναγνωρίζουν τους δικούς τους , φίλους , συμμαθητές , αντάρτες που σκύβουν πότε δεξιά πότε αριστερά ,σηκώνουν παιδάκια και τα καθίζουν στα καπούλια των αλόγων .Φτάνουμε στην κεντρική πλατεία .Είναι ένα παραλήρημα …καμπάνες, φωνές ,σημαίες  ,ένα κουβάρι ,πολίτες , αντάρτες , αυτοκίνητα ,άλογα .Εγκαθιδρούμε την έδρα της ταξιαρχίας στον άνω όροφο του μεγάρου της Εθνικής Τράπεζας , απ το μπαλκόνι απευθύνει χαιρετισμό ο ταξίαρχος Κασσάνδρας .’’

apel1Η Ελλάδα όμως ,δεν μπόρεσε να χαρεί για πολύ την Απελευθέρωση, επισκιάστηκε από τον επακόλουθο εμφύλιο σπαραγμό, που ακόμη προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις.Για χρόνια ολόκληρα μετά την απελευθέρωση δεν αποδόθηκε τιμή στους εκατοντάδες νεκρούς αγωνιστές της εθνικής αντίστασης .Η ιστορική μνήμη λειτούργησε με επιλεκτική σιωπή .

Για πολύ καιρό υπήρχαν δύο εθνικά αφηγήματα για τη δεκαετία του 1940, το επίσημο των νικητών και το άλλο των ηττημένων και εξόριστων. Το μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα της Ευρώπης ταυτιζόταν με την ηττηθείσα και διωκόμενη παράταξη του Εμφυλίου.

Υστερα από τόσες δεκαετίες, είναι  επιβεβλημένη η μελέτη της ιστορίας, χωρίς στρεβλώσεις και η σύνταξη ενός καταλόγου των θυμάτων του Πολέμου και της Κατοχής. Οι εκτελεσθέντες και πεσόντες της Αντίστασης και των «αντιποίνων», οι νεκροί των βομβαρδισμών και των ναρκοπεδίων, πρέπει να τιμηθούν, χωρίς να τους χωρίζουμε  σε ημέτερους και μη.

apel2Η Δημοτική μας Αρχή έχει καθιερώσει πολυήμερες  εκδηλώσεις  για  την απελευθέρωση της πόλης μας, από τις κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις ,αποκαθιστώντας την συλλογική ιστορική μνήμη .Τιμώντας τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Τιμώντας  τους αγώνες του λαού μας για λευτεριά , δικαιοσύνη και δημοκρατία.  Αποδίδοντας τιμές  στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Μίμη Τάσσο-Μπουκουβάλα και τον Μπουρλοτιέρη Αντώνη Αγγελούλη Βρατσάνο,  γιατί η γνώση της ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ευημερίας ενός τόπου.

Τα μηνύματα του αντιφασισμού ,είναι  πιο επίκαιρα από ποτέ ! Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της πόλης μας , αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης ενάντια στην λήθη ! Στους τοίχους του , ακούμπησε η ζεστή  ανάσα εκατοντάδων πατριωτών αγωνιστών . Χρέος μας να το παραδώσουμε στις  νέες γενιές  , μέσα από ξεναγήσεις ,εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δράσεις .Οι επερχόμενες γενιές πρέπει να γνωρίζουν    τους αγώνες ,τις θυσίες του λαού  μας και την ιστορία του τόπου ,ώστε  να περάσει  το μήνυμα – Ποτέ πια φασισμός !Ποτέ πια πόλεμος»

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Τιμήθηκε ο μπουρλοτιέρης Αντώνης Αγγελούλης – Βρατσάνος

apel7Εν τω μεταξύ, το Σάββατο συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας για τον μπουρλοτιέρη του Ολύμπου και επικεφαλής του τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ Αντώνη Βρατσάνου.

Σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αντ. Βρατσάνου, που βρίσκεται στην οδό Φαρσάλων στη συμβολή της με την οδό Χάλκης,   έγιναν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας, από το δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και τον εκπρόσωπο της Ενωσης θυμάτων Εθνικής Αντίστασης 41- 44 κ. Θ. Ριζάκη.

Στον Αντώνη Βρατσάνο αναφέρθηκε σε ομιλία της η ιστορικος φιλόλογος κ Σοφία Σουφαράπη, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του συμπολεμιστή του Αντώνη Βρατσάνου, κ. Γιώργου Δούλου, ο οποίος κατέθεσε λίγα λουλούδια στην προτομή του θρυλικού μπουρλοτιέρη.

apel8

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ