ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας φιλοζωικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα, η αντιδημαρχία Πρασίνου σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία του νομού και την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας προχώρησε τη Δευτέρα στην πραγματοποίηση ημερίδας

με θέμα την εφαρμογή του νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, με στόχων την ενημέρωση των αστυνομικών των τμημάτων του νομού Λάρισας.

Διαβάζοντας την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων Ζώων του Παρισιού (1978) η αρμόδια αντιδήμαρχος Δ. Αράπκουλε αναφέρθηκε σε δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα, ενώ εστίασε στη λειτουργία του κυνοκομείου και στη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με τα φιλοζωικά σωματεία του νομού.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού είναι μεγάλα, ωστόσο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εκλείψουν όλες οι ενέργειες μικρής μερίδας πολιτών εις βάρος των ζώων», τόνισε η κ. Αράπκουλε περιγράφοντας παράλληλα καμπάνια ενημέρωσης σε δημοτικά σχολεία αλλά και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ με τη διανομή έντυπου υλικού.

«Προχωράμε σε τοποθέτηση ταϊστρών αλλά και στη σήμανση με κολάρο των ζώων που πέρασαν από το κυνοκομείο μας, το οποίο παρά τα προβλήματά του προχώρησε σε 535 στειρώσεις, 315 υιοθεσίες και στην επανένταξη 527 ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον», κατέληξε η κ. Αράπκουλε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας Αντιστράτηγου Δ. Κοτσάφτη ο οποίος χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας δεν δίστασε να παραδεχθεί πως «η ΕΛΑΣ χρειάζεται βελτίωση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα», τονίζοντας παράλληλα πως τέτοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, ωστόσο «η οικογένεια και το εκπαιδευτικό σύστημα καλούνται να σηκώσουν το βάρος της ενημέρωσης παίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία φιλοζωικής συνείδησης».

Στην ανάγκη ενημέρωσης αλλά και θέσπισης κατάλληλου νομικού πλαισίου για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος, τονίζοντας πως ο νομοθέτης θέτει πλέον ένα πλαίσιο «που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και προωθεί την αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων», αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του και ο αντιπεριφερειάρχης Δ.  Παπαδημόπουλος περιγράφοντας ένα νομοθέτημα που επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά και κάνοντας ειδική αναφορά στη χρησιμότητα των ζώων και τη χρησιμοποίησή τους από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με εισηγήσεις εκπροσώπου φιλοζωικών οργανώσεων, κτηνιάτρου αλλά και εκπροσώπου της ΕΛΑΣ που ανέπτυξαν το πλαίσιο του νέου νόμου που αφορά στα δεσποζόμενα αλλά και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, περιγράφοντας παράλληλα και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ