ΕΝΝΕΑ ΡΩΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες: Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

rosoi2Πρόκειται για έκθεση, η οποία είναι ενταγμένη στον κοινό προγραμματισμό του εορτασμού του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 που γίνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης μας. Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν οι επόμενες δράσεις εκ μέρους του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Οι «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες» αποτελούν μια πρωτότυπη παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που ταξίδεψαν στη Λάρισα και θα φιλοξενηθούν στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι. Κατσίγρα μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπρόεδρος της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου αναφερόμενη στο πολιτιστικό έργο της Πινακοθήκης και στη σπουδαιότητα της φιλοξενίας της συγκεκριμένης έκθεσης στο πλαίσιο της δικτύωσης της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι. Κατσίγρα με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς και μουσεία από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στη σημασία της για την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών δεσμών του τόπου μας με τη Ρωσία. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Δημήτρης Τάχος στον χαιρετισμό του μίλησε για το ρόλο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, τονίζοντας τη σημασία της δικτύωσης των τοπικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής παραγωγής της περιοχής μας.

rosoi3Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ανδρέας Τάκης, τέλος, μίλησε για το μέγεθος και την ποιότητα του αποτελέσματος των δράσεων και του προσανατολισμού της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι. Κατσίγρα, καθώς και στη σπουδαιότητα της φιλοξενίας των «Εννέα Ρώσικων Ιστοριών» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. «Οι δυνατότητες των μεγάλων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου Κατσίγρα συντελούν στην περαιτέρω ανάδειξη της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της Συλλογής Κατσίγρα και στη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Κατόπιν, μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τους επιμελητές της έκθεσης κ.κ. Γιάννη Μπόλη και Θοδωρή Μάρκογλου, οι οποίοι ‘σύστησαν’ στο κοινό τα έργα των σημαντικών σύγχρονων Ρώσων καλλιτεχνών, των οποίων τα έργα βρίσκονται στις συλλογές του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών.

rosoi4Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έργα, τα οποία αφηγούνται ιστορίες προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων, αναφέρονται σε πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες και συνθήκες, και άπτονται σύγχρονων προβληματισμών και ζητημάτων θέτοντας, παράλληλα, κοσμοθεωρητικές και φιλοσοφικές έννοιες.

Η δεξίωση των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των τοπικών εταιριών Lariplast, Campus ΑΕΒΕ, Όλυμπος Γαλακτοβιομηχανία και του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ