ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Απ. Καλογιάννης: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην προσπάθεια αποκατάστασης του σημαντικότερου μνημείου της πόλης

Αμεσα ξεκινάει η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Σωματείου «Διάζωμα» και της ομάδας των μελετητών.

Η σύμβαση υπεγράφη την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στα γραφεία του Διαζώματος,από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Σταύρο Μπένο και τους μελετητές,  παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια και του τμηματάρχη της ίδιας Εφορείας, αρχιτέκτονα κ. Δημ. Καραγκούνης.

Το κόστος της μελέτης  ανέρχεται στις 150.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και   χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και από χορηγίες μελών του «Διαζώματος»

Σημειώνεται ότι εκτός της συγκεκριμένης μελέτης, θα εκτελεστούν και εργασίες τεκμηρίωσης για την αποκατάσταση του Θεάτρου, κόστους 150.000 ευρώ με χρηματοδότηση του Δήμου και στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Λαρισαίων και Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ολοκλήρωση της μελέτης και των εργασιών τεκμηρίωσης, θα «ωριμάσει» το έργο της αποκατάστασης, ώστε όταν ανοίξουν οι σχετικές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ είτε  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είτε από άλλους φορείς,  να ενταχθούν προς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την σύμβαση  η μελέτη θα περιλαμβάνει:

1.Γενικό σχεδιασμό των επεμβάσεων στον ευρύτερο χώρο του θεάτρου.

  1. Οριστική μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου (του κυρίως θεάτρου, του διαζώματος, του επιθεάτρου, των αναλημμάτων και του σκηνικού οικοδομήματος, η οποία θα περιλαμβάνει Αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, η οποία θα περιλαμβάνει:

Αποτύπωση αρχιτεκτονικών μελών και καταγραφή παθολογίας (παραμορφώσεις, βλάβες, φθορές κ.α.)

Σημειώνεται επίσης ότι η μελέτη θα περιλαμβάνει στατική επίλυση των επεμβάσεων.

Όπως τονίζεται στη σύμβαση «η μελέτη θα εκπονηθεί σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία θα είναι ενήμερη για τις εξελίξεις των εργασιών και θα πρέπει να συμφωνεί με τις προτεινόμενες επεμβάσεις. Από την πλευρά της, η Ε.Φ.Α. Λάρισας θα παράσχει στους μελετητές κάθε δυνατό μέσο (υπάρχοντα σχέδια, υπάρχον φωτογραφικό υλικό, αρχειακό υλικό κ.λπ.) που θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση του μνημείου. Τη γενική εποπτεία από την πλευρά της Ε.Φ.Α. Λάρισας θα έχει ο τμηματάρχης έργων και μελετών, αρχιτέκτονας κ. Δ. Καραγκούνης, ο οποίος θα είναι μέλος και της  μελετητικής ομάδας, καθώς η πολύχρονη ενασχόληση του με το μνημείο (από το 1990 μέχρι και σήμερα), θα συμβάλλει στην εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης.»

Δήλωση δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη

«Η υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκατάσταση του σημαντικότατου μνημείου της πόλης, το Α΄ Αρχαίο Θεάτρο. Η ολοκλήρωση της μελέτης θα σημάνει και τη δυνατότητα ένταξης των έργων αποκατάστασης, όποτε ανοίξουν οι σχετικές προσκλήσεις από το ΕΣΠΑ.

 

Θέλω να ευχαριστήσω το σωματείο «Διάζωμα» και τον πρόεδρό του Σταύρο Μπένο, για τη σημαντική στήριξη και συμβολή του,  στην προσπάθεια που καταβάλει συνολικά η πόλη της Λάρισας για το Α’ Αρχαίο Θέατρο.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ