ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Ανακοίνωση της διοίκησης του σωματείου

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι ενώ προγραμματιζόταν να γίνουν πληρωμές δεδουλευμένων [27/10] για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2016, εντούτοις δεν θα γίνουν, διότι προέκυψε θέμα στην Υ.Δ.Ε. [Γρ. Επιτρόπου]. Αυτή η νέα αναβολή είναι και η αιτία, που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής όλων των συναδέλφων μας.

Δεν έγινε η πληρωμή όλων των οφειλών του 2015 (εκκρεμεί το 1ο τρίμηνο) και δεν έχει  πιστωθεί στους δικαιούχους ούτε το δεύτερο τρίμηνο του 2016, όπως η Διοίκηση είχε δεσμευτεί, ότι θα γινόταν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Διοίκηση μεταθέτει διαρκώς την ημερομηνία της καταβολής των δεδουλευμένων, μάλιστα σε μία περίοδο, που το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων συνεχώς συρρικνώνεται.

Αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο, έχει βαθιές ρίζες και αιτίες και φυσικά δεν οφείλεται  μόνο στα Μνημόνια  και στη συνεχώς αυξανομένη υποχρηματοδότηση του Συστήματος.

Επανειλημμένως, έχουμε αναδείξει και καταγγείλει, ότι οι πιστώσεις των κονδυλίων για την πληρωμή των  νυκτερινών, αργιών κ.α. στο Νοσοκομείο μας δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές του ανάγκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την περικοπή των δεδουλευμένων το 2015.

Πετύχαμε με συντονισμένες προσπάθειες οι συνάδελφοι να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα για τα έτη 2012-13-14, την εξασφάλιση του ποσού, που είχε περικοπεί για το 2015 καθώς και την κατανομή κονδυλίου βάσει των πραγματικών αναγκών για το 2016.

Χρόνια τώρα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού την τελευταία δεκαετία φαίνεται, να αντιμετωπίζονται  με αδιαφορία και προχειρότητα από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου, αλλά και από τις Διοικήσεις Υ.Πε. και Π.Γ.Ν.Λ..

Η αδιαφορία των αρμοδίων γραφείων του Υπουργείου, που έχουν την ευθύνη για την κατανομή των κονδυλίων των νυχτερινών, αργιών, εξαιρέσιμων και υπερωριών, ο εφησυχασμός των Διοικήσεων Υ.Πε. και Νοσοκομείου, το προβληματικό περιβάλλον (DOS), που έχουν ως εφόδιο να εργαστούν οι συνάδελφοι της μισθοδοσίας, η κατά καιρούς ελλιπής στελέχωση της μισθοδοσίας, είναι οι κύριοι λόγοι καθυστέρησης πληρωμής των δεδουλευμένων.

Προκαλεί αγανάκτηση και θυμό στους συναδέλφους του Π.Γ.Ν.Λ. η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων τους σε σχέση μ’ άλλα Νοσοκομεία της Χώρας. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους χρήστες υγείας με αυταπάρνηση και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Ως επί το πλείστον οι συνάδελφοί μας εργάζονται σε κυκλικό ωράριο, αργίες και Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν, όμως και εργαζόμενοι, που υποχρεώνονται σε υπερωριακή απασχόληση, που οι ίδιοι δεν επιθυμούν, καθώς επιβάλλεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών.

Διαμηνύουμε στην Διοίκηση, ότι δεν πάει άλλο. Φτάνει πια! Το φιλότιμο των συναδέλφων δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο συνεχόμενης εκμετάλλευσης από την εκάστοτε Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας. Η αγανάκτηση μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση Εργαζομένων κατά την οποία θ’ αποφασιστεί η περαιτέρω δυναμική αγωνιστική μορφή διεκδίκησης των δεδουλευμένων αλλά και άλλων ζωτικών θεμάτων, που μας απασχολούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ