ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ  “ΘΩΡΑΚΙΣΗ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την αντισεισμική “θωράκιση ” της Ελλάδας μετά και το σημερινό δεύτερο καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική Ιταλία ζητούν με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλή, τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη,

τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ,οι βουλευτές Λάρισας και Σερρών, Γιώργος Κατσιαντώνης και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, της ένωσης Κεντρώων.

“Η ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 5,5 Ρίχτερ πριν από 15 μέρες, βορειοδυτικά των Ιωαννίνων αποτελεί αιτία, αφορμή και μέγιστη ανάγκη να ασχοληθούμε ουσιαστικά με την αποτελεσματική αντισεισμική πρόληψη και προστασία, γνωρίζοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν επικίνδυνα ρήγματα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να… ξυπνήσουν” επισημαίνουν οι δύο βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων που ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς, να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται ο έλεγχος Δημόσιων και μη κτιρίων ,αλλά και για τα μέτρα πρόληψης που προτίθενται να εφαρμόσουν για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη διαχείριση των συνεπειών του του σεισμού.

Στοιχεία όπως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της σεισμικότητας σε όλη την Ευρώπη και καθημερινά καταγράφονται 30-50 σεισμικές δονήσεις μικρής έντασης στους σεισμολογικούς σταθμούς όλης της χώρας ,τονίζονται στην ερώτηση των δύο βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη παγκοσμίως.

Ο σεισμός είναι φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται, συνήθως, χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και, παρά τη μικρή χρονική διάρκειά του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές,  με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Κάθε μέρα καταγράφονται περίπου 30-50 σεισμικές δονήσεις στους σεισμολογικούς σταθμούς της χώρας και εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές,  λόγω δε της μικρής έντασης που έχουν, τις περισσότερες φορές ούτε τις αντιλαμβανόμαστε. Εξάλλου, η σεισμικότητα στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλή εδώ και εκατομμύρια έτη. Αποτελεί επιστημονικό, αλλά και κοινωνικό παραλογισμό να νομίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει.

Ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην γειτονική Ιταλία, με τους 247 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες, έγινε η αιτία να μας θυμίσει

ότι η Ελλάδα περιβάλλεται ή διατρέχεται από μερικά από τα πιο επικίνδυνα σεισμικά ρήγματα (Αλκυονίδες-Κορινθιακός, Αταλάντη, Σκάρφεια-Μαλιακός, Μικρό και Μεγάλο χωριό Ευρυτανίας, ακόμα και το ρήγμα Ανατολίας η απόληξη του οποίου φτάνει στις παρυφές του Παγασητικού-Αλμυρός).

Μάλλον, τα τελευταία χρόνια το έχουμε κάπως ξεχάσει, αφενός λόγω του ότι οι καταστρεπτικοί σεισμοί στη χώρα μας είναι μία φυσική καταστροφή η οποία συμβαίνει ανά σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κάθε περιοχή, της τάξης των δεκαετιών ή και περισσότερο,  σε αντίθεση με άλλα φυσικά φαινόμενα που μας απειλούν ή επηρεάζουν τη ζωή μας συχνότερα(π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ.), και αφετέρου λόγω της από ετών υφιστάμενης  οικονομικής κρίσης, η οποία αποπροσανατολίζει την κοινωνία και την πολιτεία από το πραγματικό πρόβλημα, δηλ. την ανάγκη αποτελεσματικής αντισεισμικής πρόληψης και προστασίας.

Η προχθεσινή, όμως, ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ, βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, αποτέλεσε αιτία και αφορμή να διαισθανθούμε την ανάγκη για ουσιαστική και σχολαστική ενασχόληση με το ζήτημα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η σεισμική αυτή δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα και το Ιόνιο, σκορπώντας τον πανικό στους κατοίκους, κυρίως κοντά στο επίκεντρο, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ουσιαστικά έχουμε προφανές πρόβλημα σε όλη την κεντρική Ελλάδα.

Παρακολουθήσαμε πολίτες να επικοινωνούν έντρομοι με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, ζητώντας πληροφορίες, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα ήταν και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι συνεχής, με ανησυχητικές δονήσεις από 4,4 έως και 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Και όλα αυτά, ταυτόχρονα με τις ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας δηλώσεις του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Άκη Τσελέντη, ο οποίος, χαρακτηριστικά, τόνισε ότι:

«Εδώ και καιρό έχω βγει στα «κεραμίδια» και φωνάζω ότι η Ελλάδα έχει μαζέψει ενέργεια και κάποια στιγμή θα έχουμε ισχυρό σεισμό» προσθέτοντας: «Δεν λέω αύριο, μπορεί 6, μπορεί και 6,5 ρίχτερ, αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι έχουν συσσωρευτεί πολλές τάσεις στην περιοχή του ελλαδικού χώρου και θα έχουμε σίγουρα έναν ισχυρό σεισμό». Ο Α. Τσελέντης, επίσης,  ανέφερε ότι το Ινστιτούτο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ ζήτησε να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων και σχολείων.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο, δημιουργούν εύλογα κατάσταση συναγερμού στους σεισμολόγους, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε η Πολιτεία να αφυπνιστεί και να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, με την ουσιαστική πρόληψη και οργάνωση σχεδίου δράσεων.

Η εκ των υστέρων Κρατική ενίσχυση, όπως άλλωστε επιβάλλεται, με υπέρογκα ποσά για την αποκατάσταση ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές

θα μπορούσε μερικώς να περιοριστεί,  με συστηματική και οργανωμένη πρόβλεψη και πρόληψη.

Βάσει των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ Κ.Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος Δημοσίων κτιρίων της χώρας, που ξεκίνησε από το 2001?
  • Ισχύουν τα δημοσιευθέντα στοιχεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), σύμφωνα με τα οποία, οι ρυθμοί ελέγχου κρίνονται απελπιστικά αργοί, αφού, μέχρι τις 20/05/2016 έχουν ελεγχθεί 14.955 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα σε σύνολο 80.000; Αν ναι, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα σε ενδεχόμενη, μεγάλης έντασης, σεισμική δόνησης, λόγω της κωλυσιεργίας του Κράτους?
  • Ισχύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, η επιχορήγηση του ΟΑΣΠ για το έτος 2016 είναι μηδενική;
  • Πως σκοπεύετε να ενεργήσετε για την αντισεισμική θωράκιση των υπαρχόντων κτιρίων και ειδικά των Δημοσίων, δίνοντας, σαφέστατα, προτεραιότητα στα σχολεία;
  • Ποια μέτρα πρόληψης προτίθεστε να εφαρμόσετε, για την ενημέρωση, την πρόληψη, και το οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης των συνεπειών ενός σεισμού από κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αλλά τα όργανα της Πολιτείας, συλλογικά, καθότι ο ρόλος της κεντρικής και τοπικής εξουσίας πρέπει να είναι καθοριστικός;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ