ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ: Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εξακολουθούμε να βιώνουμε τη δραματική κρίση και την αδιέξοδη πολιτική των απανωτών μνημονίων, που υπονομεύει τη ζωή μας και το μέλλον του λαού μας.

Η ελπίδα – που τόσο δημαγωγικά «μοίρασε» ο ΣΥΡΙΖΑ – έφερε την απόγνωση σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.

Η Δημόσια περιουσία ιδιωτικοποιείται στο σύνολό της και η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξαπατά τον ελληνικό λαό με την πιο προκλητική προπαγάνδα που έχει ποτέ εμφανιστεί!  Το Υπερταμείο γίνεται η μεγάλη χοάνη της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων φορέων του δημόσιου: της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ, του «ΑΤΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟ», της ΕΛΒΟ και των Κτιριακών Υποδομών  των Σχολείων όλης της χώρας (!) στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών  (ΕΔΗΣ). Ακόμα και το νερό, ο πρώτιστος φυσικός πόρος, ιδιωτικοποιείται. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξεπούλημα εθνικού πλούτου στην ιστορία της σύγχρονης ιστορίας μας!

Και η μεγάλη απάτη και δημαγωγία έγκειται και στην προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ισχυρίζεται ότι ψηφίζει και νομοθετεί την ιδιωτικοποίηση, αλλά ότι δεν θα την εφαρμόσει – ό,τι έκανε δηλαδή και με το Μνημόνιο! Ο προεκλογικός επαναστατικός  αντιμνημονιακός λόγος έγινε απόλυτα υποταγμένη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ:  Αποδομούν τη δημόσια εκπαίδευση και απαξιώνουν τους εκπαιδευτικούς!

Το Υπουργείο Παιδείας ασκεί μια τεχνηέντως σκόπιμη επικοινωνιακή πολιτική. Επιδιώκει να περισώσει την ήδη χαμένη αριστερή / προοδευτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από θεωρητικές αναζητήσεις ως προς την Πρωινή προσευχή, της σχολικές παρελάσεις, τα Θρησκευτικά κλπ, όπου τελικά ανακρούει πρύμναν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο…   Η εξαγγελία για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών έμεινε υπόσχεση.Η δέσμευση για δημιουργία «Λυκείου Θεωρίας και Πράξης» ανύπαρκτη.Το ίδιο οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα και η μείωση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.Τα σχολεία υφίστανται τις επιπτώσεις του αριστερού Μνημονίου και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης! Η καθιέρωση της τρίτης ανάθεσης στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο,η επιλεκτική μείωση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα μειώνει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και διαλύει τα ωράρια σχολείων και εκπαιδευτικών! Οι καθηγητές της Πληροφορικής, της Φυσικής Αγωγής, της Οικιακής Οικονομίας, των Ξένων γλωσσών, οι Μαθηματικοί, οι Φιλόλογοι, οι Φυσικοί, οι Χημικοί, οι Βιολόγοι γνωρίζουν τη βαρβαρότητα των Μνημονίων μέσα και από την απαξίωση της επιστήμης τους και την  ανασφάλεια της εργασίας τους.  Έχουμε πλήρη εγκατάλειψη των ΕΠΑΛ με στόχο τη συρρίκνωσή τους. Στρατηγικός στόχος είναι η στροφή των μαθητών από την Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση προς την κατάρτιση. Ανατρέπεται ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της πολιτικής του κινήματός μας, για Κατάρτιση μόνο μετά την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όχι μετά το γυμνάσιο. Το Υπουργείο μειώνοντας τους Τομείς, αναγκάζει τους μαθητές να στραφούν στην Κατάρτιση και τους εκπαιδευτικούςνα μένουν χωρίς ωράριο. Ανατρέπονται  οι οργανικές θέσεις τους. Εξοστρακίζονται από την εκπαίδευση και  εξαναγκάζονται να στραφούν σ’ άλλες θέσεις εκτός σχολείων!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ενώ δεχόμαστε μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας από τους δανειστές και από την κυβέρνηση, τόσο το προεδρείο της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ) όσο και η αριστερή πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχουν πάρει καμιά απόφαση για να υπερασπιστούν τον κλάδο. Έχουν «ευθύνη σιωπής και ουδετερότητας» στις πιο δύσκολες για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό εποχές!

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα και η αγωνιστική μας δράση είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου και η προαγωγή του δημόσιου χαρακτήρα όλων των κοινωνικών αγαθών είναι ο πυρήνας της καταστατικής συγκρότησης του κινήματός μας και της συλλογικής συνείδησής μας.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε συστηματικά και οργανωμένα τη συνείδηση ότι οι κοινωνικοί αγώνες είναι νόημα ζωής, είναι παράγοντας χειραφέτησης του ανθρώπου και δημιουργός μιας δίκαιης, ουμανιστικής και σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Οι θέσεις και οι προτάσεις μας για τα Υπηρεσιακά συμβούλια και την Εκπαίδευση:

Επαναφορά στα Υ.Σ. των αρμοδιοτήτων για τους διορισμούς, για τις κάθε είδους αποσπάσεις,  την πρόσληψη και τοποθέτηση αναπληρωτών

Οι ενστάσεις των συναδέλφων να εξετάζονται από διαφορετικά Υ.Σ.

Βελτίωση του συστήματος επιλογής των στελεχών, κυρίως ως προς τη μοριοδότηση των διάφορων κριτηρίων και την εσωτερική τους σχέση.

Τοποθέτηση υποδιευθυντών σε όλα τα σχολεία, ανεξαρτήτως αριθμού τμημάτων.

Ίδρυση και λειτουργία Σχολής Στελεχών Εκπ/σης.

Αλλαγή της διοικητικής δομής και ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπ/σης, με περαιτέρω αύξηση των αρμοδιοτήτων των ΑΠΥΣΔΕ

Οι Περιφερειακοί Δ/ντές να επιλέγονται, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη, από ειδικό Συμβούλιο Επιλογής. Όσο παραμείνουν μετακλητοί, να μη συμμετέχουν στα ΑΠΥΣΔΕ ως πρόεδροι ή μέλη.

Αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και δίκαιο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών. Κάλυψη με κανονικούς

διορισμούς όλων των οργανικών  κενών (και των θέσεων Π.Δ.Σ., Ε.Δ., κ.λ.π.). ΟΧΙ σε αλλαγές στο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών που εντάσσονται στην προσπάθεια δραστικής  μείωσης των  εργαζομένων.  Αξιόπιστος προσδιορισμός κενών  και  πλεονασμάτων.Ύπαρξη και διατήρηση της οργανικής μας θέσης σε ένα σχολείο με συνυπολογισμό μαθημάτων  Α΄ και Β΄ ανάθεσης ή 2ης ειδικότητας. Μονιμοποίηση των  αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία  τους.  Μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλους.

Επικαιροποίηση του ΠΔ για τις μεταθέσεις (μόρια, ειδικές κατηγορίες μετάθεσης, υπεραριθμίεςκλπ).

Μεταθέσεις σε ειδικά σχολεία (Μουσικά, Διαπολιτισμικά, ΣΜΕΑΕ κ.α.)  με μετρήσιμα κριτήρια.

Αποσπάσεις στις υπηρεσίες  του Υπουργείου, με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια (μοριοδότηση).

Βελτίωση του ισχύοντος συστήματος αποσπάσεων, όπως: κατά προτεραιότητα απόσπαση των τρίτεκνων και των εκπαιδευτικών που είναι σύζυγοι εκπ/κών, μόρια συνυπηρέτησης για τους συζύγους που ζητούν να αποσπαστούν στην ίδια περιοχή, μοριοδότηση της χιλιομετρικής απόστασης, κατ΄ εξαίρεση αποσπάσεις για πολύ σοβαρές περιπτώσεις που δεν προβλέπονται στο Π.Δ. 50, ύστερα από ομόφωνες και απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις των Υ.Σ.

Θέσπιση κινήτρων για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν μακριά από τον τόπο  τους.

Χορήγηση εκπ/κών αδειών σε όλους τους συναδέλφους που έχουν  τις  νόμιμες  προϋποθέσεις.

Μειωμένο ωράριο για πολυτέκνους και για εκπ/κούς με αναπηρία των ίδιων ή των παιδιών τους πάνω από 67% ή με αποδεδειγμένα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Άμεση κάλυψη όλων των κενών διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού.

Όχι στην ελεγχόμενη – μονόπλευρη – χειραγωγημένη και τιμωρητικήαξιολόγηση. ΝΑΙ στην ποιοτική, πολύπλευρη και αντικειμενική.  Ακώλυτη  μισθολογική  και  βαθμολογική  εξέλιξη.

Ουσιαστική Επιμόρφωση – Εισαγωγική – Μακράς διάρκειας (ετήσια ή 5μηνη), με απαλλαγή από τα διδακτικά  καθήκοντα – Ταχύρυθμη με τη μορφή σεμιναρίων –  Δυνατότητα  συμμετοχής  σε   επιμορφωτικά και ερευνητικά  προγράμματα  των Α.Ε.Ι. –  Επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου χωρίς αποκλεισμούς ειδικοτήτων.

ΟΧΙ  μείωση  των δαπανών για την Παιδεία.  5%  επί του Α.Ε.Π.

12χρονη δημόσια δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση.

Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής και της σχολικής αποτυχίας. Επανεξέταση του  θεσμού της Π.Δ.Σ. και Ε.Δ., με στόχο να   αναπτυχθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Αυτοδύναμο Λύκειο. -Ολοήμερο Γυμνάσιο. – Εκσυγχρονισμός αναλυτικών  προγραμμάτων και βιβλίων.

Αναβάθμιση της Τ.Ε.Ε.- Τριετές Τεχνολογικό Λύκειο ισότιμο με το Γενικό. Δυνατότητα πρόσβασης σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οριζόντια κινητικότητα ανάμεσα στους δύο  τύπους  σχολείων.  Κατοχύρωση επαγγ/κών δικαιωμάτων σε όλες τις  ειδικότητες.- Συμβατότητά τους με τις σύγχρονες κοινωνικές και παραγωγικές απαιτήσεις, χωρίς εξάρτηση από τις ανάγκες της αγοράς.  Επαναλειτουργία των Τομέων και ειδικοτήτων (Ν. 4172/13) που καταργήθηκαν. – Υπαγωγή  όλων  των δομών Τ.Ε.Ε.  στο   Υπ.  Παιδείας.Μεταλυκειακό (4ο) έτος ειδίκευσης, λειτουργικά ενταγμένο στη Β/θμια τυπική εκπ/ση.

Καταργήσεις-Συγχωνεύσεις-Ιδρύσεις σχολείων με βάση παιδαγωγικά κριτήρια και κοινωνικές  ιδιαιτερότητες  στο πνεύμα του Ν.1566/85 μετά από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικώνμνημονιακών διατάξεων. – Διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων  και  του  ΕΦΑΠΑΞ .- Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας με την κατάργηση της εξαγοράς της.  –Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  (οδοντιατρικά-οπτικά κ.ά.).

Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση σε όλους, αρχίζοντας από τον πρωτοδιόριστο εκπ/κό των 640 ευρώ.   – Αποκατάσταση των εισοδηματικώνμας  απωλειών.   – Όχι  στις  οριζόντιες  περικοπές.

Δίκαιη φορολογική πολιτική.

Συναδέλφισσα,  Συνάδελφε  επειδή   ο   κοινωνικός αγώνας είναι νόημα ζωής…

Αγωνιζόμαστε για:

Δημόσια  Δωρεάν Παιδεία για  όλους.

Αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Εργασιακή ασφάλεια & σταθερότητα (καμία απόλυση – καμία δυσμενή μετακίνηση – μόνιμη   και  σταθερή εργασία σε όλους).

Διαφάνεια και Αξιοκρατία παντού.

Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Κανένας εκπαιδευτικός με μισθό κατώτερο των 1000 ευρώ.

ΗψήφοςστηνΠροοδευτικήΕνότηταΚαθηγητώνγιαταΥπηρεσιακάΣυμβούλιαείναιψήφοςγια:

Υπηρεσιακή διαχείριση  χωρίς διαμεσολαβήσεις- παρεμβάσεις που να οδηγούν σε εξαρτήσεις.

Αξιόπιστους και αποτελεσματικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς.

Ψηφίζουμε – στηρίζουμε   την Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.)

Oι υποψήφιοι  της  Π.Ε.Κ.  για  το   Π.Υ.Σ.Δ.Ε.  Ν.  Λάρισας

1/ Γκούθας  Δημήτριος

2/ ΓιουρούκηςΑργύριος

3/ Κουτσιμανής  Βασίλειος

4/ Καλτάσης  Δημήτριος

5/ Λίταινα  Σύρμω (Μίνα)

6/ Νταφούλης Θεόδωρος

7/ Ντελής  Χρήστος

8/ Παλαιομίχα  Ρούλα

9/  Παλάτος  Χρήστος

10/ Παπαγιάννης  Ευθύμιος

11/ Πλίτσης  Μιχαήλ

12/ Τασιοπούλου  Παρασκευή (Βίκυ)

13/ Τσιόπας  Αναστάσιος

14/ Ψωμιάδης  Ευστάθιος

Oι  υποψήφιοι  της  Π.Ε.Κ.  για  το   Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.  Περιφέρειας Θεσσαλίας

1/ Μπόραντα  Ελένη (Τζένη)

2/ Παλάτος  Χρήστος

3/ Παύλου  Νικόλαος

4/ Σαμαρίνας  Αθανάσιος

Oι  υποψήφιοι  της  Π.Ε.Κ.   για   το   Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.

1/ Νταφούλης  Θεόδωρος

2/ Τασιοπούλου  Παρασκευή (Βίκυ)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ