7ος ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, διοργανώνεται ο 7ος Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας!

Στη Λάρισα, τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η “Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας”. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 με ώρα προσέλευσης στις 11 π.μ., στον προαύλιο χώρο στο Μύλο του Παπά.

Πρόκειται για μια εκδήλωση γιορτή για το μητρικό θηλασμό, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Σκοπός της εκδήλωσης – γιορτής του Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού.
Σε αυτές τις ομάδες, μητέρες απ’ όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό), βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν τη μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν, θηλάζουσες ή μη, μέλλουσες μητέρες, με κοιλίτσες ή με σκέψη για κοιλίτσες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, φίλοι και λοιποί συγγενείς, όλοι όσοι στηρίζουν το μητρικό θηλασμό και θέλουν να ενημερωθούν και να γιορτάσουν μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

– Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 18:00, στο Μύλο του Παππά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 2ος όροφος), ανοιχτό παιδικό θεατρικό εργαστήρι με θέμα τη μητρότητα.
Η “Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας” καλεί τα παιδιά να παίξουν και να εξερευνήσουν θέματα, ρόλους και πρότυπα της μητρότητας, όπως αυτά εμφανίζονται σε γνωστά παραμύθια, θεατρικά έργα ή και σε ιστορίες της καθημερινής ζωής. Τι μπορεί να σημαίνει η γονεϊκότητα, το μητρικό ένστικτο, ο θηλασμός για ένα παιδί;
Ανοιχτό σε όλα τα παιδιά ηλικίας 3-10 ετών.

– Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 18:00, στο Μύλο του Παππά (αίθουσα εκδηλώσεων, 2ος όροφος), ανοιχτή συζήτηση για το θηλασμό με προσκεκλημένους επαγγελματίες του χώρου (μαία, γυναικολόγος, βοηθός μητρότητας, παιδίατρος).

Η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας δημιουργήθηκε το 2010, με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Τα μέλη της δεν είναι επαγγελματίες υγείας, απλώς μοιράζονται καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει και συνεχίζουν να αποκτούν, μέσα από το ταξίδι της μητρότητας.
Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική.
Η Ομάδα, απαριθμεί πλέον 1300 μέλη, με εμπειρες θηλάζουζες γυναίκες που είναι στη διάθεση των μαμάδων που θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και ότι με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) γιορτάζεται κάθε 1-7 Αυγούστου από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1-7 Νοεμβρίου) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.
Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) προβαίνει κάθε χρόνο σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού.
Το σύνθημα για το 2016 είναι “Θηλασμός: Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη” και συνδέεται με τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης The Lancet, τα οποία επικαλείται η WABA, η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com