ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟ)

«Δεν θα ζήσουμε με την ανεργία και τη φτώχεια – Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο για τις ανάγκες μας» διεμήνυσαν απόψε από τη Λάρισα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, καθώς και οι Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων,

OLYMPUS DIGITAL CAMERAπου κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της πόλης μετέχοντας στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που συνδιοργανώθηκε με το Εργατικό Κέντρο.

Καταγγέλλοντας την υπονομευτική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ για κήρυξη απεργίας στις 8 Δεκεμβρίου, παρά τη σχετική απόφαση για κοινή πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 24 Νοεμβρίου, που ήδη αποφασίστηκε από την ΑΔΕΔΥ και κλαδικές Ομοσπονδίες, ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές στην κεντρική του ομιλία κάλεσε σε νέους αγώνες και σε ενίσχυση των γραμμών του λαϊκού-εργατικού κινήματος.

«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που καμώνεται πως είναι φίλος του λαού αρνείται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιαπλές καταγγέλλοντας μάλιστα «την άθλια κοκορομαχία ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και ΠΑΣΟΚ που επιχειρούν να καπηλευθούν για μικροκομματικά οφέλη την απόφαση για καταβολή βοηθήματος στους απολυμένους των Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Η δήθεν φροντίδα της κυβέρνησης για τους ανέργους είναι κάλπικη», κατέληξε ο κ. Τσιαπλές που κάλεσε σε δυναμική συμμετοχή και στην απεργία της 24ης Νοεμβρίου, ενώ το μεγάλο συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Στην ομιλία του ο κ. Τσιαπλές παρουσίασε και το διεκδικητικό πλαίσιο λέγοντας:

Έχοντας τέτοιο προσανατολισμό στην πάλη μας, διεκδικούμε σήμερα, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης, Ε.Ε και τα συμφέροντα του κεφαλαίου:

  • Το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, με 7ωρο-5θήμερο-35ωρο. Το σταμάτημα των απολύσεων, την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAΆμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στη Δημόσια Υγεία-Πρόνοια, ασφαλιστικά ταμεία, στη δημόσια εκπαίδευση, στους ΟΤΑ. για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν.
  • Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση εργατικών κατοικιών σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Άμεση κατασκευή νέου δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Θεσσαλία, δημοσίων Κέντρων Υγείας σε όλες τις θεσσαλικές πρωτεύουσες, δημόσιων σχολείων και παιδικών σταθμών, σπουδαστικών-φοιτητικών εστιών, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
  • Δημόσια έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, αθλητικών έργων σε όσους δήμους δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
  • Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια ΕΒΖ & Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με ευθύνη του κράτους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠαράλληλα διεκδικούμε να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος του για τη λήψη μέτρων στήριξης των ανέργων & των οικογενειών τους.

  • Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ το μήνα και να δίνεται σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις για όσο είναι άνεργοι. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους και τις οικογένειές τους.
  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Μείωση των τιμολογίων τους κατά 50% για τους άνεργους & απλήρωτους.
  • Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια.
  • Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ για την πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία της λαϊκής οικογένειας, οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, με κρατική κάλυψη.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπιδότηση του ενοικίου στο 100% απ’ το κράτος στους ανέργους.
  • Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. Δωρεάν συμμετοχή των ανέργων και των παιδιών τους σε αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες των δήμων.
  • Όλα τα παιδιά ανέργων-εργαζόμενων, δωρεάν στους Παιδικούς Σταθμούς
  • Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους. Εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται για πάνω από 2 μήνες, να δικαιούνται βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, όπως στην επίσχεση εργασίας. Σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης, να επανέλθει το παλιό καθεστώς πληρωμής των απολυμένων κατά προτεραιότητα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΧρήματα υπάρχουν, αν σταματήσει η κυβέρνηση και η Ε.Ε, να χρηματοδοτούν με δις. ευρώ, ξανά και ξανά, τις τράπεζες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ΜΚΟ, αν κόψει τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που σε μεγάλο βαθμό πάνε για Νατοϊκές πολεμικές ανάγκες.

Με ένα τέτοιο πλαίσιο αιτημάτων, είναι ανάγκη να οργανώσει συστηματικά, τον αγώνα, κάθε εργατικό σωματείο, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση της αγροτιάς και των ΕΒΕ, κάθε σύλλογος σπουδαστών-φοιτητών και γυναικών και από κοινού σε κάθε κλάδο και περιοχή, αφού η ανεργία μας αφορά όλους.

Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, Κυβέρνηση, υπουργεία, ΟΑΕΔ, Περιφέρεια, Δήμους, ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία. Με διαδηλώσεις, παραστάσεις, υπομνήματα και κάθε άλλη μορφή. Να δυναμώσουμε παράλληλα την οργανωμένη αλληλεγγύη που έχουμε εκδηλώσει πολλές φορές, στους ανέργους, από το μοίρασμα τροφίμων, την παρέμβαση να μην κόβεται το ρεύμα, η θέρμανση, το νερό, σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, να εξασφαλίζεται η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τα δωρεάν μαθήματα σε παιδιά των ανέργων, ως την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τις κατασχέσεις.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ