ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΞΥΠΝΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ

Τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς και οι υπολογιστές κρατούν τα παιδιά και τους εφήβους ξύπνιους τη νύχτα, ακόμη και όταν δεν τα χρησιμοποιούν σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο JAMA Pediatrics.

Διαπιστώθηκε ότι οι συσκευές αυτές συμβάλλουν στη μειωμένη ποιότητα και ποσότητα ύπνου, καθώς και στο οτι πολλά παιδιά νυστάζουν την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 72% όλων των παιδιών και το 89% των εφήβων έχουν τουλάχιστον μία συσκευή στο περιβάλλον του ύπνου τους, και τα περισσότερα τις έχουν κοντά στο κρεβάτι τους.

Μετά την ανάλυση εκατοντάδων σχετικών μελετών με παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-19, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ben Carter, λέκτορα βιοστατιστικής στο King’s College του Λονδίνου, βρήκαν μια “ισχυρή και συνεπή συσχέτιση” μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας κατά την κατάκλιση και τον άσχημο ύπνο.

Ο Κάρτερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν επίσης ότι οι εν λόγω συσκευές επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς το περιεχόμενό τους είναι ψυχολογικά διεγερτικό και το φως που εκπέμπουν επηρεάζει το φυσικό ρολόι και την εγρήγορση του οργανισμού.

«Η επιβλαβής σύνδεση μεταξύ των συσκευών και του ύπνου των παιδιών και των εφήβων αποτελεί μεγάλη απειλή για τη τη δημόσια υγεία», καταλήγει η εργασία.

“Είναι επιτακτική ανάγκη οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματίες υγείας, οι γονείς και τα παιδιά να ενημερώνονται σχετικά με την επιζήμια επίδραση των συσκευών στον ύπνο.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ