ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε σήμερα ο ΣΘΕΒ, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, στον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη και στον κ.  Π. Λαμπρινό Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, για την αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης «Από τον Μάρτιο του 2014 η χώρα στερείται ενός από τα βασικότερα αναπτυξιακά εργαλεία της καθώς ο Αναπτυξιακός Νόμος παρέμενε ανενεργός και σε αδράνεια.

Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, όλο αυτό το διάστημα, ένα πλήθος υγιών και δυναμικά αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων σχεδίαζε τις επόμενες κινήσεις του, αναμένοντας την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου που θα συνέδραμε στα επενδυτικά του σχέδια αλλά και θα επικουρούσε στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να αμβλυνθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Κατόπιν πολλών καθυστερήσεων ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος ψηφίστηκε από την Βουλή τον Ιούνιο του 2016 με το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του να προβλέπει την δυνατότητα υποβολής  Αιτήσεων Υπαγωγής από την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Με νεότερες ανακοινώσεις αυτό μετατέθηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ στην συνέχεια οι προκηρύξεις των Καθεστώτων Ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση όριζαν ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας Υποβολής των Αιτήσεων Υπαγωγής την 12η Οκτωβρίου. Το τελικό κείμενο των Καθεστώτων Ενίσχυσης που δημοσιεύθηκε όριζε ως ημερομηνία έναρξης των Αιτήσεων Υπαγωγής την 19η Οκτωβρίου, το οποίο στην πράξη ήταν δυνατόν από την 21η Οκτώβρη & μόνο για το Καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

Ένα δεκαπενθήμερο μετά διαπιστώνεται ότι ενώ η διαδικασία μόνο τυπικά έχει αρχίσει, ενώ η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ των Αιτήσεων Υπαγωγής των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων είναι αδύνατη, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχαμε από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων «σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου», δηλαδή της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Ακολουθώντας τις επίσημες ενημερώσεις που υπήρξαν κατά διαστήματα, οι φορείς έχουν διαπραγματευθεί με τους προμηθευτές τους συγκεκριμένες τιμές και όρους ενώ ταυτόχρονα έχουν συνάψει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, τα οποία αμφότερα έχουν σχεδιασθεί με την προσδοκία υλοποίησης του νέου επενδυτικού σχεδίου σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήδη παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις και πλέον κάνει αμφίβολη την τήρηση των ανωτέρω» 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο ΣΘΕΒ ζητά να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την άμεση επίλυση της  δυνατότητας Ηλεκτρονικής Υποβολής των Αιτήσεων Υπαγωγής, η οποία θεμελιώνει το δικαίωμα έναρξης των εργασιών των επενδυτικών σχεδίων, ένα χρονικό σημείο κρίσιμο για την επιτυχή υλοποίηση τους αλλά και ταυτόχρονα κρίσιμο και για την κινητοποίηση ενός πλήθους παραγωγικών συντελεστών (τεχνικές εταιρείες, κατασκευαστές εξοπλισμού, εργαζόμενοι σε αυτές κ.α) που στηρίζονται στην υλοποίηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων για την τόνωση της δραστηριότητας τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ