Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ CETA

Πρόταση ψηφίσματος κατέθεσε σήμερα η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Τυρνάβου, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για την υπογραφή της συμφωνίας «Ελεύθερου Εμπορίου» μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά γνωστή ως CETA. Στην πρόταση αναφέρονται τα εξής:

“Πριν μερικές μέρες, υπογράφηκε στις Βρυξέλλες η λεγόμενη Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. Τυπικά, η συμφωνία για να μπει σε πλήρη εφαρμογή πρέπει να πάρει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και των επιμέρους Κοινοβουλίων των χωρών της Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως και η αντίστοιχη με τις ΗΠΑ, που παζαρεύεται επίσης με την ΕΕ, η ΤΤΙΡ (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων), δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε και οι λαοί πρόκειται να έχουν ουσιαστικό όφελος από αυτό που παρουσιάζουν ως κατάργηση του 99% των τελωνιακών δασμών και την ένωση – στην περίπτωση της CETA – μιας αγοράς 550 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η CETA θα σηματοδοτήσει την ακόμα μεγαλύτερη επίθεση του κεφαλαίου και των δύο πλευρών στον ανταγωνισμό με άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις και αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Κίνα, για μειώσεις μισθών και χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, για χτύπημα από τα ισχυρά μονοπώλια των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών. Θα χρησιμεύσει ως προωθητικός κλοιός για να περάσουν στο κεφάλαιο και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ και οι διαφορές μεταξύ των μονοπωλίων και των επίσημων κρατών θα μπορούν να λύνονται σε ιδιωτικά «δικαστήρια». Επίσης η συμπληρωματική συμφωνία που υπογράφτηκε, της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (SPA), στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα οδηγεί. Και αυτές τις συμφωνίες τις υπόγραψε φαρδιά – πλατιά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τις αρχικές γκρίνιες για «πιο διαφανή συμφωνία» που ήταν για το… θεαθήναι.

Ακόμα μια φορά και από αυτή την υπόθεση οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, να απορρίψουν την κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησής τους και να οργανώσουν μέσα από το αγωνιστικό ταξικό κίνημα την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις ενώσεις τους και το ίδιο το εκμεταλλευτικό τους σύστημα”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ