Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΕΡ-ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΘΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΗ ΓΗ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ

Η πιο λαμπρή υπέρ-πανσέληνος των τελευταίων 70 χρόνων θα κοσμήσει τον ουρανό μας στις 14 Νεμβρίου και δεν πρέπει να τη χάσετε.

Τελευταία φορά που η σελήνη ήρθε τόσο κοντά στη Γη ήταν το 1948 και, σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη φορά που θα συμβεί και πάλι θα είναι στις 25 Νοεμβρίου του 2034.

Αυτό σημαίνει ότι το 2016 θα κλείσει με τρεις υπέρ-πανσέληνους (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Η υπέρ-πανσέληνος του Νοεμβρίου θα είναι μοναδική γιατί θα διαγράψει από το οπτικό μας πεδίο το ντους των μετεωριτών Geminid.

“Το ιδιαίτερα έντονο φως του φεγγαριού θα μειώσει την ορατότητα των μετεωριτών πέντε έως 10 φορές, μετατρέποντας τους συνήθως φανταστικούς Geminids σε μια αστρονομική …υποσημείωση,” σύμφωνα με τη NASA. Από την άλλη πλευρά όμως, θα απολαύσουμε μια τεράστια και καθαρή εικόνα του φεγγαριού.

Η υπέρ-πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι πολύ πιο κοντά στη Γη από ό, τι συνήθως, κάνοντάς το να φαίνεται 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από ό, τι συνήθως.

Η υπέρ-πανσέληνος θα προκαλέσει υψηλότερες παλίρροιες, αλλά πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε πλημμύρες.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, αν η υπέρ-πανσέληνος είναι μεγαλύτερη από της 16ης Οκτωβρίου, θα είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ