ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Την Πέμπτη, 27/10/ 2016, η σχολική εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, στο Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Καλλιθέας, ήταν διαφορετική από άλλες χρονιές.

005-5Δεν ανατέθηκαν στα παιδιά, ποιήματα η κείμενα για ανάγνωση όπως συνηθίζεται, αλλά ολόκληρος ο  σχεδιασμός της εκδήλωσης.

Μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, ανέλαβαν την προετοιμασία του εορτασμού, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Ντορίνας Σαμαρτζή και Ράνιας Χρήστου.

Οι μαθήτριες ετοίμασαν παρουσιάσεις  με συνδυασμό οπτικοακουστικών μέσων:

  • για το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940,
  • συνεντεύξεις και μαρτυρίες για τα χρόνια της Κατοχής,
  • για το Ολοκαύτωμα αλλά και
  • για την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων.

Προσκλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα για να μιλήσουν :

  • ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος της Ένωσης θυμάτων και καμένων κτιρίων Κατοχής 1940-44 Τσαριτσάνης και επαρχίας Ελασσόνας κ. Θανάσης Βαθράκης,  για τα μαρτυρικά χωριά της περιόδου της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και ειδικότερα για την περίπτωση της Τσαριτσάνης καθώς και για τη διεκδίκηση των  πολεμικών  αποζημιώσεων ως ιστορικό χρέος,
  • ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συλλόγου οικογενειών θυμάτων  ολοκαυτώματος Δομένικου κ. Στάθης Ψωμιάδης για τη σφαγή του Δομένικου και τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων των θυμάτων από το ιταλικό κράτος και
  • ο 92χρονος αντιστασιακός κ. Αλέκος Ταμουρίδης για την Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στον κατακτητή.

Μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας παρουσίασης, ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων προς τους προσκεκλημένους και συζήτηση σχετικά με τις καταστροφές στην περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας την περίοδο της Κατοχής, την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη και η συζήτηση έκλεισε με την παρότρυνση του κ. Αλέκου Ταμουρίδη: «ΟΧΙ στο ναζισμό, ΟΧΙ στους νοσταλγούς του ναζισμού!».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των προσκεκλημένων, των μαθητών  και  των εκπαιδευτικών του σχολείου, η σχολική σύμβουλος κ. Φωτεινή Σταλίκα και εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Οι μαθητές,  οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου – Λ.Τ. Καλλιθέας ευχαριστούν θερμά τους κυρίους Θανάση Βαθράκη, Αλέκο Ταμουρίδη και Στάθη Ψωμιάδη για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του σχολείου και την πραγματικά πολύτιμη συμβολή τους στην παρουσίαση της ιστορίας του τόπου μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ